Nova godina u Portugalu, posebnim zrakoplovom iz Zagreba - 5 dana

29.12.2022. - 02.01.2023..

NOVA GODINA u Portugalu! - RASPRODANO NOVA GODINA u Portugalu! - RASPRODANO NOVA GODINA u Portugalu! - RASPRODANO NOVA GODINA u Portugalu! - RASPRODANO NOVA GODINA u Portugalu! - RASPRODANO NOVA GODINA u Portugalu! - RASPRODANO NOVA GODINA u Portugalu! - RASPRODANO
Polazak
Zagreb
Prijevoz
Avion
Trajanje
5 dana
Destinacija
Portugal
Min osoba
25
Termini

29.12.2022. - 02.01.2023.

Cijena
od €6.790,00 (51.159,26 kn)

INFORMACIJE I REZERVACIJE:
Tel/fax: 338-550, 338-540, 331-350
E-mail: info@nik.hr

Detaljno o putovanju:
1. DAN ZAGREB – PORTO četvrtak 29.12.2022

Sastanak putnika u Zračnoj luci Zagreb kod kioska Tiska najkasnije dva sata prije leta. Predviđeno vrijeme polijetanja charter zrakoplova za Porto u 8:00 sati. Po dolasku u Porto, oko 10:20 po lokalnom vremenu, podižemo prtljagu i odlazimo autobusom na razgled grada bogate povijesti s prekrasnim starim dijelom unutar zidina iz 14 st. pod UNESCO zaštitom. Prvo ćemo se zaustaviti kod kod koncertne dvorane, Casa da Musica. Impresivnih arhitektonskih rješenja, izgrađena 2005. i arhitektonsko remek-djelo slavnog Rema Koolhasa, Casa da Musica pravi je hram posvećen glazbi s mnoštvom atrakcija. Nastavljamo prema crkvi sv. Franje iz 13 st., najljepše i najbogatije dekorirane u Portugalu, do starog dijela grada: katedrala s temeljima iz 12 st., neoklasicistička Palača Burze (ako ćete imate vremena svakako preporučujemo razgled prekrasne Arapske dvorane, oblikovane prema modelu palače Comares u Alhambri), kolodvor Sao Bento sagrađen na temeljima benediktinskog samostana čija je unutrašnjost možda i najbolji primjer azulejo umjetnosti s preko 20.000 pločica... Odlazak do hotela i smještaj. Nakon kraćeg odmora nastavak razgleda grada. Porto je neraskidivo vezan uz rijeku Douro, a pravi primjer za to je upečatljiv most Luis I kojeg je izgradio Eiffelov učenik Theophile Seyrig. Svakako preporučamo posjet vinskom podrumu uz Douro, u Vila Nova de Gaia, te degustaciju porta, čuvenog fortificiranog vina koje je proslavilo istoimeni grad kao i vinograde iz doline rijeke Douro, vjerojatno najpoznatiji portugalski izvozni proizvod. Navečer predlažemo šetnju po četvrti Ribeira, središtu noćnog života, gdje u nekoj od tipičnih taverni možete probati odlične portugalske specijalitete. Povratak u hotel. Noćenje.

2. DAN PORTO – BATALHA – BELEM – LISABON petak 30.12.2022.

Doručak i odjava iz hotela. Put nas danas prvo vodi do Batalhe, malog mjesta nazvanog po bitci kod Aljubarrote iz 1385. g., presudnu za opstanak portugalske samostalnosti. U njoj su Portugalci predvođeni začetnikom druge portugalske dinastije, Ivanom od Avisa, pobijedili brojčano nadmoćniju španjolsku armadu Ivana Kastiljskog. Cilj posjeta je zavjetna crkva i samostan Bogorodice od Pobjede (Mosteiro de Santa Maria da Vitoria), istinska rapsodija u kamenu, remek-djelo portugalske gotike i još jedan dragulj s popisa zaštićene baštine organizacije UNESCO, koji je, unatoč gradnji u trajanju od gotovo 130 godina, ostao nedovršen. U kapeli Utemeljitelja počiva pobjednik, kralj Ivan (Joao) I, njegova supruga Philippa od Lancastera kao i njihova 4 sina, uključujući i glasovitog princa Henrika Moreplovca. Nastavljamo do Lisabona i prvo se zaustavljamo kod četvrti Belem. Pješački obilazak nekih od najpoznatijih lisabonskih znamenitosti, uvrštenih na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine. Belemska kula (Torre de Belém), Spomenik otkrićima (Padrão dos Descobrimentos) i Jeronimitski samostan (Mosteiro dos Jerónimos) svjedoci su i spomenici najslavnijem dijelu portugalske povijesti, razdoblju velikih pomorskih otkrića i širenja portugalskog kolonijalnog imperija. Nakon razgleda kraće slobodno vrijeme za degustaciju poznatog Belemskog kolača (Pastel de Belém). Nastavljamo prema lisabonskoj katedrali iz 12. stoljeća te crkvi i rodnom mjestu sv. Ante. Šetnja uz romantični vidikovac sv. Lucije, odakle se pruža prekrasan pogled na stari dio grada i na gotovo deset kilometara širok estuarij rijeke Tejo te potom silazak niz strme uličice Alfame, ostavštine četiri stoljeća maurske vladavine ovim prostorima. Odlazak do hotela i smještaj. Nakon kraćeg odmora odlazak pješice i javim prijevozom do centra grada i najpoznatijih lisabonskih ulica i trgova: rotunda Markiza od Pombala, Avenija slobode (Avenida da Liberdade), Trg Obnovitelja (Praça dos Restauradores) i Trg Rossio, ulica Rua Augusta, te gradske četvrti Baixa, Chiado i Bairro Alto.... Mogućnost večere uz Fado program (doplata). Povratak u hotel u vlastitom aranžmanu i noćenje.

3. DAN LISABON - izlet SINTRA – CABO DA ROCA – CASCAIS subota 31.12.2022.

Doručak. Odlazak na poludnevni izlet okolicom Lisabona koji započinjemo posjetom bajkovitoj Sintri, gradiću na sjeveroistočnom obronku istoimenog gorja, pod zaštitom UNESCO-a, "slavnom raju" iz Lord Byronovog „Putovanja Childea Harolda“. Posjet Nacionalnoj palači (ulaznica uz doplatu) u samom središtu mjesta, jednoj od najstarijih portugalskih kraljevskih palača, jedinoj u kontinuiranoj upotrebi od srednjeg vijeka do početka 20. stoljeća. Nakon kraćeg slobodnog vremena, nastavak vožnje slikovitom cestom do Stjenovitog rta (Cabo da Roca), najzapadnije točke europskog kontinenta, mjesta "gdje zemlja završava i more počinje", sugestivne atmosfere i čudesne prirode strmih stijena nad Atlantskim oceanom, što ćete imati prilike ovjekovječiti prekrasnim fotografijama. Putem do Lisabona zastat ćemo u Cascaisu, poznatom ljetovalištu u neposrednoj blizini Lisabona,  Cascaisa, nekoć ribarskog mjesta koje je u 19. st. postalo i omiljena rezidencija portugalskog plemstva. Po povratku u Lisabon odlazak do Parka nacija, Parque das Nações, modernom dijelu grada, u kojem se nalaz trgovački centar Vasco da Gama, kolodvor Oriente - spektakularna građevina nadahnuta gotičkom arhitekturom, Lisabonski oceanarij, most Vasco de Gama na rijeci Tejo – najduži most u Europi. Ostatak večeri slobodan za vlastite programe i doček Nove godine na otvorenom. Povratak u hotel po želji. Noćenje.

4. DAN LISABON – OBIDOS – FÁTIMA – COIMBRA nedjelja; 1.1.2023.

Nakon kasnijeg doručka odjava iz hotela i polazak prema neodoljivo romantičnom Obidosu. Upakiran poput bombonijere unutar srednjovjekovnih zidina, od 13. st. bio je omiljena rezidencija portugalskih kraljica. Nakon kraće šetnje s vodičem, slobodno vrijeme za kupnju suvenira i degustaciju „ginjinhe“, poznatog lokalnog likera od višnje. Put nas dalje vodi do Fátime, poznatog hodočasničkog odredišta. Kod razgleda jednog od najpoznatijih marijanskih svetišta, mjestu ukazanja Gospe Fatimske od Ružarija trima malim pastirima 1917. g., posebno se ističu bazilika Gospe Fatimske i Kapela Ukazanja - Capela das Aparições. Slobodno vrijeme. Polazak prema Coimbri, smještaj u hotel. Večera (u cijeni aranžmana). Noćenje.

5. DAN COIMBRA – AVEIRO – PORTO - ZAGREB ponedjeljak; 2.1.2023.

Doručak i odjava iz hotela. Razgled grada na obali rijeke Mondego: samostan i crkva sv Križa (Igreja de Santa Cruz), stara katedrala (Se Velha), sveučilište iz 1290. godine. Napuštamo staru prijestolnicu Portugala i odlazimo do Aveira, grada na zapadnoj obali Portugala, smještenog na laguni istoimene rijeke. Osim živopisnih kanala i barki živopisnih boja pod nazivom moliceiros, ovaj grad je najpoznatiji po snažnom art noveau i art deco utjecaju, kao i po samostanu (Mosteiro de Jesus) koji je sada muzej gdje se čuva prekrasni mramorni grob sv. Joane, kćeri kralja Alfonsa V. Nakon odmora za ručak polazak prema zračnoj luci u Portu. Let charter zrakoplovom predviđen je za 19:00 sati dok se dolazak u Zagreb očekuje oko 23:00 sata po lokalnom vremenu.

KORISNE INFORMACIJE – PORTUGAL:

Službeno ime: Republika Portugal

Glavni grad: Lisabon, oko 2.927,000 st. (2018.)

Jezik: portugalski (službeni)

Religija: većinski katolici 81%, ateisti 6.8%, 0.6% Židovi, nespecificirano 8.3% (prema podacima iz 2011.)

Vremenska razlika: Zapadnooeuropsko vrijeme (Hrvatska 12:00 = Portugal 11:00)

Novac: EUR (euro); 1 EUR = 100 eurocenta

Broj stanovnika: oko 10,35 milijun (podatak iz 7/2018. god).

Površina: oko 92.212 km²

Geografski položaj: Država u jugozapadnoj Europi, graniči sa Španjolskom na istoku, izlazi na Atlantski ocean na zapadu i jugu

Klima: Mediteranska klima s toplim i suhim ljetima, te blagim zimama s dosta padalina. Prosječna temperatura u siječnju je 16°C, u srpnju 25°C.

Električni napon: 230 V.

Dokumenti potrebni za putovanje: Za ulazak u Republiku Portugal za hrvatske građane potrebna je važeća putovnica ili osobna iskaznica koja mora vrijediti najmanje 3 mjeseca nakon ulaska. Djeca moraju imati svoju putovnicu/osobnu iskaznicu.

Zdravstvo: Cijepljenje nije obvezno. Preporučujemo da se prije putovanja detaljnije informirate na web stranicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO, www.who.int). Preporučujemo također da na putovanje uzmete priručnu ljekarnu.

 

Telefoniranje: Pozivni broj zemlje je +351. Mobilne telefonske veze su dobre, sva tri mobilna operatera imaju sklopljen ugovor o roamingu. Molimo da za detalje kontaktirate vašeg mobilnog operatera.

Kreditne kartice: Većina kreditnih kartica prihvaćene su u svim bankama, te u većini hotela, restorana i trgovina (MasterCard, Visa), dok je Amex prihvaćen malo rjeđe. Većinom se na ulazu svake trgovine nalaze simboli kreditnih kartica koje pojedina trgovina prihvaća kao sredstvo plaćanja.

Napojnice: Uobičajeno je ostaviti 10% od ukupnog iznosa računa u restoranu ili objektu.

Sigurnost putovanja: Molimo Vas da se o sigurnosti putovanja u pojedine zemlje informirate u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova, na njihovoj web stranici: www.mvep.hr.

Odjeća:  Savjetujemo laganu, ugodnu pamučnu ili lanenu odjeću tijekom ljetnih mjeseci; topliju za vrijeme zime. Ponesite i zaštitu od kiše i sunca, bez obzira na period godine u kojem putujete.

Hrana i piće: Portugalska kuhinja bazira se na mediteranskoj kuhinji, bogata je ponuda ribe, a najobljubljeniji bakalar. Neki od specijaliteta su: Alheira de Mirandela – kokošja kobasica, poslužena s blitvom; Arroz de Tambori – grdobina kuhana u smjesi lovora, češnjaka i rajčice s rižom; Caldeirada de Enguias - paprikaš od jegulja, začinjen šafranom i popraćen paprikama;  Francesinha - dvije kriške kruha s odreskom, šunkom, kobasicom između njih, itd.

Kupovina: popularni suvenir je npr. pijetao (nacionalni simbol), nakit, kozmetika,  zlato, tekstil, proizvodi od portugalske keramike. Trgovine rade uglavnom od 10 do 19 sati radnim danom, dok u većim gradovima rade od 9 do 21 svaki dan, osim državnim blagdanima. U manjim mjestima uobičajena je pauza za ručak, tijekom koje dućani i uslužni objekti ne rade od 13 do 15 sati.

SEF: Molimo da spremite novac, dokumente i druge vrijednosti u hotelskom ili sobnom sefu, organizator putovanja niti hotel ne preuzima odgovornost za ukradene stvari.

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Portugalu:

Rua D. Lourenco de Almeida, 24, 1400-126 Lisboa, PORTUGAL

lisabon@mvep.hr, pt.mvep.hr

Dežurni telefon za hrvatske državljane (za izvanredne situacije i hitne slučajeve izvan uredovnog vremena): +351 966 015 731

Informacije o letu:

Polazak: 29. 12. Čet.: 08:00 - 10:20

Zagreb - FRANCISCO DE SÁ CARNEIRO
Trajanje leta : 03:20
Polazna zračna luka : ZAGREB AIRPORT
Dolazna zračna luka : FRANCISCO DE SÁ CARNEIRO

Povratak: 02. 01. Pon.:19:00 - 23:20

FRANCISCO DE SÁ CARNEIRO - Zagreb
Trajanje leta : 03:20
Polazna zračna luka : FRANCISCO DE SÁ CARNEIRO
Dolazna zračna luka : ZAGREB AIRPORT

Navedene su lokalne satnice na destinaciji. Satnice letova su informativne i neobvezujuće.
Točan red letenja biti će naveden u završnoj obavijesti o putovanju.

 

 

Cijene i uvjeti:

CIJENA PO OSOBI:

927,73 € / 6.990 KN
901,19 € / 6.790 KN

Doplate:

 • doplata za jednokrevetnu sobu 1.190 kn (157,94 €)
 • boravišna pristojba u Lisabonu i Portu: 2 EUR osoba/dan za sve osobe starije od 12 godina

Fakultativni izleti i sadržaji:

- Portugalska večera u taverni s uključenim Fado programom: 60 EUR po osobi (plaćanje na licu mjesta)

Informativne cijene ulaznica (plaćanje na licu mjesta): crkva sv. Franje u Portu 4 eur; Casa da Musica 7,5 eur; vinarija u Portu 8 eur; samostan Batalha 6 EUR; karta za vožnju podzemnom željeznicom 1,5 eur po osobi; samostan sv. Jeronima cca 10 eur po osobi; Utvrda sv. Jurja cca 10 eur po osobi; Oceanarij cca 19 eur po osobi (13-64 godine), (djeca 4-12 godina, 10 EUR), (stariji od 65 godina, 13 EUR); Nacionalna palača u Sintri 10 eur po osobi; Museu Calouste Gulbenkian 14 EUR; Museu Nacional do Azulejo (Muzej keramičkih pločica) 5 EUR; Museu Nacional dos Coches (Muzej kočija) 8 EUR; Pena palača u Sintri 10 EUR/8,50 EUR djeca do 17 i stariji od 65 godina.

 

 • prijevoz zrakoplovom prema programu na relaciji Zagreb – Porto – Zagreb
 • zrakoplovne pristojbe
 • 1 komad predane prtljage do 13 kg + 1 komad ručne prtljage (do 8 kg, dimenzija 55x40x23 cm)
 • 1 noćenje s doručkom u hotelu 4*  u Portu u dvokrevetnim sobama
 • 2 noćenja s doručkom u hotelu 4*  u Lisabonu u dvokrevetnim sobama
 • 1 noćenje s doručkom i večerom u hotelu 3*  u Coimbri u dvokrevetnim sobama
 • prijevoz autobusom prema programu
 • razgled Lisabona, Porta, Coimbre, Fatime i svih navedenih gradova autobusom i pješice u pratnji voditelja putovanja
 • cjelodnevni izlet Lisabonska rivijera (Sintra – Cabo da Roca – Cascais)
 • voditelja putovanja na hrvatskom jeziku
 • jamčevinu i troškove organizacije putovanja
 • doplatu za jednokrevetnu sobu 1.190 kn (157,94 €)
 • ulaznice za objekte koji se posjećuju tijekom razgledavanja
 • fakultativne sadržaje te troškove osobnih narudžbi
 • boravišna pristojba u Lisabonu i Portu: 2 EUR osoba/dan za sve osobe starije od 12 godina
 • putna osiguranja

 

Napomene i korisne informacije

COVID-19 INFORMACIJE:

Za ulazak u Portugal više nije potrebno predočiti EU digitalnu COVID potvrdu o testiranju, oporavku ili cijepljenju niti negativan dokaz o testu na COVID-19. Molimo informirajte se o preporukama za putovanja i upozorenja za Portugal na službenim stranicama MVEP-a .

 

Stay Safe Croatia

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite direktno obavješteni o svim ponudama, pogodnostima i popustima.