Nacionalni Park Plitvička Jezera

Nacionalni Park Plitvička Jezera

Najstariji i najveći NP u Hrvatskoj su upravo Plitvička Jezera. Svojom su ljepotom oduvijek privlačili zaljubljenike u prirodu iz cijelog svijeta.


Nacionalnim Parkom proglašene su 8. travnja 1949. Proces osedravanja, kojim se formiraju sedrene barijere i stvaraju jezera, predstavlja jedinstvenu univerzalnu vrijednost. Upravo su zbog te vrijednosti Plitvička jezera dobila međunarodno priznanje 26. listopada 1979. godine, upisom na UNESCO-ov Popis svjetske baštine.

Jezerski sustav Plitvičkih jezera čini 16 imenovanih i brojna manja, kaskadno poredana jezera. Zbog geološke podloge i karakterističnih hidrogeoloških uvjeta, jezerski sustav podijeljen je na Gornja i Donja jezera. U parku se nalazi velika zbirka slapova, galerija jezera, šuma i raznolikosti životinjskog svijeta. Jezera su poznata po svojim prepoznatljivim bojama, od azurne do zelene, sive ili plave. Boje se stalno mijenjaju ovisno o količini minerala ili organizama u vodi i kutu sunčeve svjetlosti.

Kozjak, najveće plitvičko jezero (Arhiva NPPJ)


Kozjak je najveće jezero sa svojih 2,5 km dužine, a i najdublje sa 50 m dubine. Zanimljivo je da je upravo ovo jezero prije gotovo 500 godina bilo podijeljeno u dva jezera i odvojeno slapovima. Jedno od najpopularnijih mjesta na jezerima je definitivno Veliki Slap (78m visine) koji se vidi odmah sa ulaza, a do njega se dolazi na kraju obilaska. Veliki Slap je najveći vodopad u Hrvatskoj. Zanimljivo je da slapovi i jezera tj. najposjećeniji dio parka zauzima tek 2% cijele površine Nacionalnog parka.

Veliki slap (Arhiva NPPJ)


Još uvijek niste sigurni kad se želite uputiti na Plitvice? Pogledajte našu Novogodišnju ponudu na Plitvicama i javite nam se s povjerenjem! :)


Više članaka

Putovanja?

Putovanja?

Objavljeno:

Koliko često putuješ? Kako putovanja utječu na tvoj život? Radije putuješ ljeti ili preko zime? Više voliš svjetske metropole ili preferiraš neistražene gradove? Putuješ samostalno ili organizirano? Spavaš u hotelu 5* ili kampiraš u hammocku? Istražuješ destinaciju u potpunosti ili samo odlaziš na "odmor"?

Dozvoljena prtljaga na avionskim letovima?

Dozvoljena prtljaga na avionskim letovima?

Objavljeno:

Često pitanje koje dobivamo u agenciji je upravo koja je dozvoljena prtljaga na avionskim letovima? U ovom blogu donosimo vam odgovore na pitanja koliko kilograma i koje dimenzije podrazumijeva prtljaga koja ide u kabinu, a koliko ručna prtljaga.

Stay Safe Croatia

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite direktno obavješteni o svim ponudama, pogodnostima i popustima.