MAKEDONIJA, ALBANIJA I CRNA GORA – 8 dana autobusom

Vrijednost više: uključeni gradski vodiči i ulaznice !

MAKEDONIJA, ALBANIJA I CRNA GORA  – 8 dana autobusom MAKEDONIJA, ALBANIJA I CRNA GORA  – 8 dana autobusom MAKEDONIJA, ALBANIJA I CRNA GORA  – 8 dana autobusom MAKEDONIJA, ALBANIJA I CRNA GORA  – 8 dana autobusom
Polazak
Zagreb
Prijevoz
Autobus
Trajanje
8 dana
Destinacija
Skopje, Ohrid, Tirana, Budva...
Min osoba
40
Termini

02.10.-09.10.2021.

Cijena
od €2.690,00 (20.267,81 kn)

INFORMACIJE I REZERVACIJE:
Tel/fax: 338-550, 338-540, 331-350
E-mail: info@nik.hr

Detaljno o putovanju:
1. dan ZAGREB – SKOPJE

Polazak autobusa iz Zagreba s Autobusnog kolodvora, turistički peroni 502-506 u 05:00 sati. Moguć polazak iz Slavonskog Broda s odmorišta Marsonija u 07:30 sati (okvirno vrijeme, obavezna prijava prilikom rezervacije, moguć samo ukrcaj putnika). Vožnja autobusom kroz Srbiju preko Beograda i Niša uz kraća zaustavljanja na putu radi odmora i objašnjenja pratitelja putovanja uz različite krajeve i gradove pokraj koji se prolazi u vožnji. Ulazak u Makedoniju i dolazak u Skopje. Smještaj u hotel. Večera u hotelu moguća uz doplatu prilikom rezervacije putovanja. Noćenje.

2. dan SKOPJE

Doručak. Razgled grada u pratnji gradskog vodiča. Makedonska metropola smjestila se u dolini između sedam brda koja prema slavenskoj legendi predstavljaju začaranog zmaja koji je postao zaštitnikom grada. Razgled centra pješice u pratnji gradskog vodiča: Gradska tvrđava - Mustafa Paša džamija - Crkva sv. Spasa djelomično građena pod zemljom zbog starog turskog zakona po kojem su katoličke crkve morale biti niže od džamija kako ih ne bi nadvisivale - stara gradska tržnica - stara turska kupelj Daut Paša Amam koja je danas muzej - bista Majke Tereze na mjestu na kojem je rođena koja je otkrivena povodom 100. obljetnice njena rođenja - stara željeznička stanica koja je danas Gradski muzej - stara turska kupelj iz 16.st. u kojoj se nalazi Nacionalna galerija, saborni hram i kameni most iz 6.st.... Slobodno vrijeme za osobne programe. Navečer moguć odlazak na makedonsku večeru s folklornim programom uz doplatu za večere  prilikom rezervacije putovanja. Noćenje.

3. dan SKOPJE – TETOVO - SV. JOVAN BIGORSKI - VEVČANI - OHRID

Doručak. Odlazak iz hotela u Skopju. Vožnja prema jugu i zaustavljanje u Tetovu, gradu zanimljive povijesti u kojem se isprepliću turski, albanski i makedonski utjecaji. Posjet Šarenoj džamiji iz 15. stoljeća u starom dijelu Tetova (uključena ulaznica) koju su dale graditi dvije sestre. Unutrašnjost džamije bogato je ukrašena geometrijskim i cvjetnim dekoracijama. Posjet samostanu sveti Jovan Bigorski u dolini rijeke Radike (uključena ulaznica). Samostan je građen u 11. stoljeću i posvećen svetom Ivanu Krstitelju. Unutrašnjost crkve bogato je ukrašena ikonama,a samostan je stoljećima veliko vjersko središte. Kompleks osim samostana i  crkve uključuje i knjižnicu, utvrde, grobnice i zgrade za   posjetitelje. Nastavak puta do sela Vevčani smještenog ispod planine Jablanice, i u blizini Struge i Ohrida. U selu se može vidjeti tipična makedonska ruralna arhetiktura lijepih starih seoskih kuća. Posjet poznatim vevčanskim izvorima (uključena ulaznica). Ispod najvećeg izvora deset je malih izvora koji se međusobno isprepliću, i to je mjesto poznatih prirodnih ljepota sa stazama za šetnju.  Nastavak vožnje do Ohrida. Smještaj u hotel. Večera u hotelu moguća uz doplatu prilikom rezervacije putovanja. Noćenje.

4. dan OHRID I IZLET SV. NAUM

Doručak. Grad Ohrid smješten je na istoimenom jezeru, kojeg mnogi nazivaju i draguljem Makedonije zbog prekrasnih prirodnih ljepota s obzirom da se smjestio na vapnenačkoj hridi visokoj 792 m. Ohrid je danas najpoznatiji turistički centar Makedonije. Razgled grada u pratnji gradskog vodiča: trobrodna bazilika sv. Sofije iz 11.st. - crkva sv. Klimenta i Pantelejmona - Samuilova tvrđava s koje se pruža prekrasan panoramski pogled na sam grad i jezero - antički amfiteatar - crkva sv. Ivana - Ali Pašina džamija... Slobodno vrijeme za ručak u nekom od restorana ili kupnju suvenira u nekoj od brojnih trgovina s poznatim ohridskim biserima. Poslijepodnevni fakultativni izlet do samostana sv. Naum koji se nalazi na stijeni na  najjužnijem dijelu jezera blizu albanske granice.  Brat sv. Ćirila Naum gradio je crkvu koja je danas jedan od najvažnijih spomenika na ohridskom području. Razgled samostana uz stručno vođenje i vožnja brodićem do izvora rijeke Crni Drim. ( prijava prilikom rezervacije, doplata za izlet na licu mjesta). Povratak u Ohrid. Večera u hotelu moguća uz doplatu prilikom rezervacije putovanja. Noćenje.

5. dan OHRID - BERAT - TIRANA

Doručak. Odlazak iz hotela u Ohridu. Prijelaz albanske granice i posjet gradu Beratu, jednom od najstarijih gradova Albanije, “grad  -muzej”  je na lijepom položaju iznad rijeke Osum i UNESCO ga je uvrstio na listu svjetske baštine. Razgled grada uz pratnju gradskog vodiča: utvrda Berat (uključena ulaznica) - muzej Onufri u crkvi svetog Nikole (uključena ulaznica) posvećen slavnom  albanskom slikaru freski i ikona. U gradu je osam starih crkvi i tri džamije, a stare popločene uličice pružaju uvid u tradicionalnu arhitekturu. Slobodno vrijeme za ručak i šetnju. Nastavak vožnje do Tirane. Smještaj u hotel. Navečer se može pridružiti stanovnicima Tirane u večernjoj šetnji zvanoj “xhiro” gdje je cilj biti viđen i vidjeti druge. Večera u hotelu moguća uz doplatu prilikom rezervacije putovanja. Noćenje.

6. dan TIRANA - KRUJE - TIRANA

Doručak. Razgled Tirane u pratnji gradskog vodiča: trg Skenderbega - toranj sa satom -  albanski parlament - kazalište - džamija Ethem Bey -  kulturni centar Pyramid građen u čast Envera Hodže - trg majke Tereze - sveučilište. Glavni grad Albanije splet je otomanske i talijanske arhitekture, uz zanimljive primjere moderne gradnje  Slobodno vrijeme za ručak. Poslijepodnevni izlet do povijesnog grada Kruje. Ovdje je Skenderberg poveo ustanak protiv Turaka. Razgled grada u pratnji gradskog vodiča: utvrda građena u 5. i 6. stoljeću - kip nacionalnog junaka Skenderbega koji se rodio u Kruji kao Gjergj Kastrioti -  stari bazar s trgovinama građenim od drveta gdje možete naći veliki izbor tipičnih suvenira (filigran, alabaster, zlato i srebro, tepisi, drveni predmeti). Moguć posjet muzeju u utvrdi  uz doplatu za ulaznicu na licu mjesta. Povratak u Tiranu. Večera u hotelu moguća uz doplatu prilikom rezervacije putovanja. Noćenje.

7. dan TIRANA - SKADAR - VIRPAZAR - IZLET SKADARSKO JEZERO - BUDVA

Doručak. Odlazak iz hotela u Tirani. Vožnja prema sjeveru, do grada Skadra, nekoć stjecišta pjesnika i umjetnika. Razgled grada s mjesnim vodičem: stari grad - utvrda Rozafa koja se nalazi na utoku tri rijeke Drim, Kiri i Buna i ima burnu i zanimljivu povijest  -promenada u neoklasičnom stilu - katolička katedrala. Prijelaz granice prema Crnoj Gori. Zaustavljanje u Virpazaru na obali Skadarskog jezera. Moguć fakultativni dvosatni  izlet brodom po jezeru, dijelu nacionalnog parka uz uključeni ručak i ulaznicu za nacionalni park. (prijava prilikom rezervacije, doplata na licu mjesta). Nastavak vožnje prema Budvi. Smještaj u hotel. Slobodno vrijeme za šetnju uz dugu pješčanu plažu i osobne programe. Večera u hotelu moguća uz doplatu prilikom rezervacije putovanja Noćenje.

8. dan BUDVA - KOTOR - ZAGREB

Doručak. Odlazak iz hotela u Budvi. Vožnja prema zaljevu Boke Kotorske. Razgled starog grada Kotora uz pratnju gradskog vodiča: katedrala sv. Tripuna iz 12. Stoljeća - palača Prima - crkva sv. Luke - crkva sv. Marije. Stari grad je okružen zidinama dugim oko 4,5 kilometara. Odlazak iz Kotora. Vožnja prema Hrvatskoj. Put se dalje nastavlja kroz Hrvatsku uz kraća zaustavljanja putem radi odmora. Na povratku s putovanja moguć iskrcaj putnika iz Dalmacije na stajalištima uz auto cestu u smjeru kretanja autobusa, kao i u Karlovcu kod benzinske pumpe Petrol blizu naplatnih kućica ( moguć samo iskrcaj, uz obaveznu najavu prilikom rezervacije putovanja). Dolazak u Zagreb u kasnim satima.

Sjeverna Makedonija je država na jugoistoku Europe, a glavni grad joj je Skoplje (na makedonskom Скопје). Graniči s Bugarskom na istoku, s Grčkom na jugu, s Albanijom na zapadu te s Republikom Kosovo i sa Srbijom na sjeveru. Grad Ohrid je makedonski i pravoslavni Jeruzalem, muzej na otvorenom, kulturna baština se proteže od prapovijesti do današnjih dana, u njemu je osnovan i djelovao je prvi Sveslavenski univerzitet osnovan od Sv. Klimenta Ohridskog i Sv. Nauma Ohridskog. Freske i ikone u mnogim crkvama i manastirima u Ohridu i Makedoniji su jedinstvene u svijetu. Rijeka Radika i njezin kanjon je ekološka sredina, priroda je neponovljiva, a Manastir Sveti Jovan Bigorski je jedan od najljepših manastira na Balkanu, raspolaže s jedinstvenim u svijetu oltarom izrađenom dubokim duborezom.

 

Albanija sredozemna je država južne Europe. Albanija sadrži brdovit i planinski reljef. Najviša planina, Korab u okrugu Dibra je visoka 2.753 m. Albanija ima blagu, ali uglavnom vlažnu klimu. Godišnja razina padalina je najviša u Europi, i dostiže preko 2000 mm na sjeveru i 1190 mm u Tirani.  Albansko ime zemlje Shqipëria, znači „zemlja orlova“.

 

Crna Gora je sredozemna i jugoistočnoeuropska parlamentarna republika. Na sjeveroistoku graniči sa Srbijom (duljina granice 124 km), na istoku sa Republikom Kosovo (79 km), na jugu sa Albanijom (172 km), Hrvatskom na jugozapadu (22,6 km), Bosnom i Hercegovinom na zapadu (245 km), dok priobalni dio mora, uz međunarodne vode, čini granicu sa Italijom. Kopnena površina iznosi 13.812 km² dok površina obalnog mora iznosi 2.440 km². Obala je duga 293,5 km (90 km zračne linije) i osrednje razvedena.  Glavni grad je Podgorica, gospodarsko i političko središte Republike Crne Gore u kojoj su Vlada i parlament.

Trokrevetne sobe:

Treća osoba u dvokrevetnoj sobi s pomoćnim ležajem po redovnoj cijeni.

 

Mogućnost doplate za odabrana sjedala u autobusu:

Na ovom putovanju nudimo mogućnost odabira određenih sjedala u autobusu uz nadoplatu prilikom rezervacije. Doplata nije obavezna. Raspoloživost odabranih sjedala je na upit i podložna provjeri prilikom rezervacije.

-  sjedala 3 i 4 u prvom redu  doplata po osobi 100 kn

-  sjedala 5,6,7,8 u drugom redu  doplata po osobi  100 kn

 

NAPOMENA U VEZI UKRCAJA I ISKRCAJA:

Ukrcaj putnika moguć je u Zagrebu i na stajalištu Marsonia kod Slavonskog  Broda. Iskrcaj putnika moguć je u Zagrebu, Karlovcu ili za putnike iz Dalmacije na stajalištima na auto cesti u smjeru kretanja autobusa u povratku. Svaki ukrcaj ili iskrcaj različit od Zagreba potrebno je prijaviti prilikom rezervacije putovanja.

 

PREPORUKA PUTOVANJA:

Ovo je  komforno putovanje bez noćne vožnje. Uključena su po dva noćenja u Skopju, Ohridu i Tirani kao i jedno noćenje u Budvi. Na putovanju na svim lokalitetima koristimo mjesne i gradske vodiče, uz čiju su pratnju moguća detaljna objašnjenja i unutar crkvi, spomenika i povijesnih lokaliteta. Ovo zanimljivo kružno putovanje s različitim rutama puta u odlasku i povratku približiti će Vam znamenitosti ovih balkanskih zemalja. Preporučujemo vrlo povoljnu  doplatu za večere (uključeno šest večera u hotelima i jedna večera u nacionalnom restoranu s folklornim programom u Skopju, uplata isključivo prilikom rezervacije putovanja). 

Cijene i uvjeti:

FIRST MINUTE CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI: 2.690  kn

REDOVNA CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI: 2.890 kn

                                                                        

FM cijena vrijedi do popunjenja kapaciteta po FM cijeni

Rok za prijavu: 10 dana prije puta Minimalan broj putnika: 40

Cijena uključuje:

• prijevoz visokoturističkim autobusom prema programu putovanja

• smještaj u dvokrevetnim sobama u hotelima 3/4* na osnovi 7 noćenja s doručkom (večere moguće uz doplatu prilikom rezervacije putovanja): 

• 2 noćenja s doručkom  u hotelu  3* u Skopju 

• 2 noćenja s doručkom u hotelu 4* na Ohridskom jezeru

• 2 noćenja s doručkom u hotelu 4* u Tirani

• 1 noćenje s doručkom u hotelu 3/4* u Budvi

• turističkog pratitelja tijekom putovanja

• gradske vodiče za razgled grada u Skopju, Ohridu, Beratu, Tirani i izletu Kruje i u Kotoru

• ulaznicu za Šarenu džamiju u Tetovu

• ulaznicu za samostan svetog Jovana Bigorskog

• ulaznicu za izvore u Vevčanima

• ulaznicu za utvrdu u Beratu i u muzej Onufri

• turističku pristojbu za ulazak u Kotor 

• jamčevno osiguranje, troškove organizacije i prodaje aranžmana

Cijena ne uključuje:

• moguću doplatu za jednokrevetnu sobu: 890  kn

• doplatu za 7 večera (6 večera u hotelima i jedna večera u nacionalnom restoranu u Skopju s folklornim programom, prijava i doplata isključivo prilikom rezervacije putovanja): 490 kn

• ulaznice za muzeje i kulturno - povijesne spomenike osim onih izrijekom navedenih kao uključena u cijenu putovanja

• informativne cijene nekih ulaznica koje nisu uključene u cijene aranžmana (cijene mogu biti podložne promjeni): muzej Skenderbega u Kruji 2 EUR, utvrda Rozafa u Skadru 1,50 EUR, muzej utvrde Rozafa u Skadru 1,20 EUR, Crkva Sv. Spas u Skopju 2 EUR, Samuilova tvrđava u Ohridu 2 EUR 

• boravišnu pristojbu koja se plaća na licu mjesta, na recepciji : točna obavijest o iznosu boravišne pristojbe u završnom pismu

• fakultativni izlet s Ohrida: Sveti Naum i izvori rijeke Drim (izlet uključuje prijevoz, ulaznicu i mjesnog vodiča za razgled samostana sv.Naum i vožnju brodićem do izvora rijeke Drim, prijava prilikom rezervacije putovanja, doplata na licu mjesta, minimum 20 prijavljenih osoba): 15 EUR po osobi

• fakultativni izlet iz Virpazara brodom po Skadarskom jezeru (uključena dvosatna plovidba brodom, ulaznica za nacionalni park,ručak uz aperitiv i prigrizak, buffet  s ribljim specijalitetima Skadarskog jezera, više vrsta salata i rižoto, prijava prilikom rezervacije putovanja, doplata na licu mjesta, minimum 20 prijavljenih osoba ): 25 EUR po osobi 

• troškove osobne prirode

• putno osiguranje

Granične, vizne i zdravstvene formalnosti:

Za  državljane RH viza za ovo putovanje nije potrebna, ali je za putovanje potrebna važeća putovnica ili osobna iskaznica koja mora vrijediti najmanje 90 dana od datuma početka putovanja. Strani državljani dužni su se sami informirati o dokumentima potrebnim za ulazak u određenu zemlju u matičnom Ministarstvu vanjskih poslova ili veleposlanstvu zemlje u koju se putuje. Preporučujemo osiguranje od posljedica nesretnog slučaja i bolesti na putovanju.

 

Organizator putovanja ne preuzima odgovornost za eventualne drugačije usmene informacije o programu putovanja. Cijene mogućih  ulaznica i fakultativnih sadržaja navedene su uz  pojedine programe  prema informaciji na dan  formiranja programa. Organizator putovanja nije odgovoran za povećanje cijena ulaznica i fakultativnih sadržaja do kojih može doći  nakon objave programa. Mogući fakultativni sadržaji plaćaju se na licu mjesta u eurima (ili lokalnoj valuti zemlje u koju se putuje) osim ako nije u programu navedeno plaćanje prije puta. Program nije pogodan za osobe sa smanjenom pokretljivošću ili  za osobe koje zahtjevaju  upotrebu WC-a u autobusu. Organizator putovanja ne može utjecati na dužinu čekanja na graničnim prijelazima, na prometne prilike kao i  na vrijeme dolaska autobusa u Hrvatsku na povratku s putovanja. 

 

Prijava za putovanje vrijedi isključivo uz uplatu predujma. Po uplati predujma primit ćete račun koji je ujedno i ugovor o putovanju. 

 

Minimalan broj putnika za putovanje je 40. Agencija zadržava pravo otkazati putovanje najkasnije 20 (dvadeset) dana prije predviđenog polaska u slučaju putovanja koja traju više od šest dana i najkasnije 7 (sedam) dana prije predviđenog polaska u slučaju putovanja koja traju između dva i šest dana, ukoliko se na putovanje ne prijavi potreban, u programu ili ugovoru o putovanju naveden, broj ljudi.

 

Završno pismo šaljemo 2 dana prije početka putovanja.

 

Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo cijenjene putnike da pozorno pročitaju uvjete. Odgovorni organizator: BRAVO PUTOVANJA d.o.o., HR-AB-01-080659793. Polica osiguranja od odgovornosti i Ugovor o osiguranju jamčevine za turističke paket aranžmane broj 078620055045 uplaćena kod Croatia osiguranja. Molimo da se o rizičnosti putovanja u pojedine zemlje informirate na službenoj stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH, http://www.mvep.hr. Kategorizacija hotela odgovara lokalnoj kategorizaciji. Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa.

Stay Safe Croatia

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite direktno obavješteni o svim ponudama, pogodnostima i popustima.