Istanbul iz Splita!

08.03.2023./22.03.2023.

ISTANBUL iz Dubrovnika (mogućnost organizacije prijevoza iz Splita i Šibenika) ISTANBUL iz Dubrovnika (mogućnost organizacije prijevoza iz Splita i Šibenika) ISTANBUL iz Dubrovnika (mogućnost organizacije prijevoza iz Splita i Šibenika) ISTANBUL iz Dubrovnika (mogućnost organizacije prijevoza iz Splita i Šibenika) ISTANBUL iz Dubrovnika (mogućnost organizacije prijevoza iz Splita i Šibenika)
Polazak
Split
Prijevoz
Avion
Trajanje
4 dana
Destinacija
Istanbul
Min osoba
10
Termini

08.03.2023.

22.03.2023.

Cijena
od €198,95 (1.499,00 kn)

INFORMACIJE I REZERVACIJE:
Tel/fax: 338-550, 338-540, 331-350
E-mail: info@nik.hr

Detaljno o putovanju:
1) dan SPLIT – ISTANBUL

Agencija će ponuditi opciju prijevoza do zračne luke Dubrovnik uz doplatu (transfer se organizira u ranim jutarnjim satima, oko 3:00h, sa sjevernog parkinga groblja Lovrinac). Prijava na let, predaja putne torbe, preuzimanje ukrcajne karte. Satnica leta Dubrovnik-Istanbul 08:55h/12:50h (sve lokalna vremena). Granične formalnosti. Za Republiku Tursku trenutno vrijedi mogućnost ulaska za osobe s COVID-19 putovnicom ili uz predočenje negativnog PCR testa (72 sata) ili brzog antigenskog testa (48 sati). Ukrcaj u autobus i transfer do središta grada uz uvodnu priču o Turskoj i Istanbulu. Smještaj u hotelske sobe i kraći odmor. Zajedničko upoznavanje s okolicom hotela, pregled obližnjih restorana, stanka pokraj mjenjačnice za kupnju turskih lira. Fakultativni obilazak “The Best of Istanbul”  šetnjom: džamija Bejazidija, Istanbulsko sveučilište, Kapali čaršija s više od 3600 trgovinica, trg Čemberlitaš. Slijedi razgledavanje nevjerojatne crkve, danas džamije, Aja Sofije: remek-djelo kršćanske arhitekture i umjetnosti i Rimskog hipodroma sa staro-egipatskim Obeliskom, staro-grčkom Serpentinom, obližnjom Plavom džamijom i Palačom velikog vezira Ibrahim paše. Slobodno vrijeme za večeru i šetnju. Noćenje #1.

2) dan ISTANBUL “Sultanske palače i Bospor”

Doručak. Fakultativni izlet tijekom kojeg ćemo obići staru sultansku palaču Topkapi i novu sultansku palaču Dolmabahče, legendarnu pri-bospororsku četvrt Ortakoy i krstariti Bosporom. Sultanska palača Topkapi smještena na vrhu povijesnog poluotoka i organizirana kao niz unutrašnjih dvorišta uz koja leži Divan, Harem, sultanske kuhinje, biblioteke, riznice, zbirke različitih dragocjenih predmeta, vjerske relikvije, prekrasni paviljoni, sultanova soba za primanja posjetitelja itd. Nakon obilaska odlazak do Dolmabahče palače (Selamlik). Nova sultanska palača od sredine XIX. stoljeća u kojoj se razaznaje sjaj i raskoš Osmanlija. Unutrašnjost je potpuno očuvana, od namještaja, tepiha, vrijednih predmeta, veličanstvenih dvorana i alabasternog hamama. Nakon zajedničkog obilaska odlazimo do slikovite priobalne četvrti Ortakoy. Slobodno vrijeme za ručak (svakako kušajte kumpir) i uživanje u šetnji, fotografiranju, kupnji suvenira. Kraj izleta je krstarenje Bosporom, najpoznatijim morskim tjesnacem na svijetu. Razgledavamo priobalne vile i sultanske palače, male gradiće i ogromne mostove koji povezuju Europu i Aziju. Transfer do hotela autobusom. Slobodna večer. Noćenje #2.

3) dan ISTANBUL “Azijski dio grada”

Doručak. Slobodan dan u Istanbulu ili fakultativni izlet “Azijska strana Istanbula”. Autobusom prelazimo Bosporski most (Prvi / najstariji i najjužniji most) i odlazimo do džamije Camlica, najnovijeg, monumentalnog zdanja koji je podignut na najvišem dijelu grada. Džamija ima čak šest minareta i može primiti 64.000 vjernika. Nakon obilaska odlazimo do četvrti Kadikoy (kroz povijest znana kao Kalcedon). Najstarija četvrt cijelog grada, danas je najprominentniji dio Azijske strane, s brojnim restoranima, kavanama, barovima i knjižarama. Ovdje je Operna kuća Sureyya i željeznički kolodvor Haydarpaša. Slobodno vrijeme za šetnju, kupnju i fotografiranje. Za kraj ćemo otići do ulice Bagdad, otmjene i duge ulice uz koje su restorani, trgovine svjetskih marki, kavane i slastičarnice. Pri povratku stanka na Trgu Taksim i ulici Istiklal (najživlja ulica ovog dijela grada uz koju su kavane, slastičarnice, crkve, stare škole, lijepi pasaži, robne kuće, umjetničke galerije i suvenirnice, a na južnom kraju je toranj Galata). Slobodno vrijeme za šoping. Povratak u hotel. Noćenje #3.

4) dan ISTANBUL Grad Sulejmana Veličanstvenog – SPLIT

Doručak. Danas upoznajemo Sultanov Istanbul: Jutarnji odlazak do džamije Šehzade koja je podignuta za najstarijeg sina Sulejmana veličanstvenog i Haseki Hurem. Zatim šetamo prema džamiji Sulejmaniji uz koju se nalaze obiteljske grobnice Sulejmana veličanstvenog i koja je po mnogima najljepša džamija na svijetu. Za one koji žele, slijedi šetnja prema Egipatskoj tržnici začina (Misir čaršiji) gdje ćete uživati u bezbrojnim dućanima, šarenilu i istinskoj, autentičnoj orijentalnoj atmosferi. Ponovno okupljanje skupine u 15:00 sati. Transfer prema zračnoj luci. Prijava na let, preuzimanje ukrcajne karte, sigurnosne i carinske kontrole. Satnice letova: Istanbul-Dubrovnik 19:45h/19:35h (navedena vremena odlaska i dolasku su točna, ali su takva zbog vremenske razlike), i povratni transfer za Split prema ranijem dogovoru s agencijom.

Volimo ovaj grad, njegovu živost, dinamiku i ljepotu. Otkrivamo njegove skrivene kutke već dva desetljeća i sretni smo što smo u Istanbul doveli tisuće putnika. Smješteni u strogom središtu, organiziramo program kojeg smo detaljno pripremili i testirali. Pođite s nama, vjerujemo kako ćete se sretni vratiti kući!

PRIJAVA NA LET U polaznoj zračnoj luci se prijavljujete na šalteru s oznakom ISTANBUL ili ALL FLIGHTS (svi letovi) (putnik je dužan predočiti samo svoju putovnicu i nije potrebna karta za let). Tiskane karte za let ćete ipak dobiti po kupnji istih i pohraniti ih u ručnu prtljagu do povratka u RH. Kartu koristite samo u slučaju problema prilikom prijave na let. Zatim predajete krupnu prtljagu (do 23 kg kako je navedeno na zr.karti), a osoba na šalteru će vam uručiti ukrcajnu propusnicu za zrakoplov, te naljepnicu s bar-kodom koja se odnosi na vašu prtljagu (ovu naljepnicu svakako čuvajte jer u slučaju gubitka prtljage to je jedina poveznica s vašom torbom i potrebna je kako biste obavili prijavu neuručene prtljage na krajnjem odredištu). Prilikom prolaska kroz sigurnosnu kontrolu predajete ručnu prtljagu iz koje morate izvaditi sve elektronske naprave i tekućine, skinuti remen, nakit i ručni sat, te iz džepova izvaditi metalne predmete (kovanice). Slijedi prolazak do policijskog i carinskog osoblja zbog kontrole putovnica. Zatim odlazite do bescarinske zone i izlaza koji je naznačen za naš let na oglasnim elektronskim pločama u zračnoj luci.

PRTLJAGA Za informacije o ručnoj prtljazi pregledajte poveznicu Turkish Airlinesa > ovdje, a za predanu prtljagu do 23 kg >ovdje  Za opće informacije o prtljazi pregledajte poveznicu > ovdje

ODJEĆA I OBUĆA Prosječne dnevne temperature u Istanbulu: siječanj i veljača 8C, ožujak 11C, travanj 16C, svibanj 20C, lipanj 26C, srpanj i kolovoz 28C, rujan 25C, listopad 19C, studeni 14C, prosinac 10C. Molimo prilagodite odjeću i obuću prethodno provjerivši dugoročnu vremensku prognozu za Istanbul (www.weather.com www.yr.no www.dhmz.hr www.meteo.hr ). Za naše obilaske uputna je SPORTSKA OBUĆA i VIŠESLOJNO ODIJEVANJE!  MOLIMO obratite pažnju da je za putovanje potreba udobna, već nošena i “razgažena” SPORTSKA OBUĆA. Osobe s invaliditetom mogu sudjelovati u obilascima (staze su prilagođene), uz procjenu svojih mogućnosti u svladavanju udaljenosti.

Za ulaske u vjerske objekte: Aja Sofija, Sulejmanija, Šehzade džamija itd – žene moraju imati imati pokrivena koljena (hlače ili haljina), pokrivena ramena (barem kratki rukav) i maramu za pokriti kosu. Muškarci također slična pravila (koljena i ramena pokrivena) bez obaveze pokrivanja kose. Za svih je obvezno izuvanje obuće i imati čarape na nogama (ako idete u sandalama ponesite u torbici čarape).

TURSKE LIRE Tursku valutu možete pribaviti u zračnoj luci ili u mjenjačnicama neposredno blizinu Vašeg hotela (prema uputi pratitelja skupine). Tečaj turske lire je 1€ = oko 17-18 TL. Nemojte mijenjati novac kod preprodavača na ulici.

VODA Turska je jedina zemlja koja obiluje vodom na Bliskom istoku. Sukladno tome, voda sa slavine je higijenski ispravna. Ipak, naša je preporuka piti vodu pakiranu u staklenu ili plastičnu ambalažu koja se može kupiti u malim trgovinama hranom na koje nailazite svugdje u Istanbulu.

ALKOHOLNA PIĆA Turska je sekularna zemlja – alkoholna pića (vino, pivo i sl) se može naručiti u velikom broju restorana i kavana u blizini turističkih znamenitosti. Neki restorani ne služe alkohol (pitajte pri ulasku).

SIGURNOST Turska je sigurna zemlja, no broj džepara u velikim gradovima i turističkim centrima je velik! Pohranite svoj novac u prednje džepove ili (još bolje) u novčanike koji se ovjese oko vrata, a ručnu prtljagu stalno držite pod nadzorom. U restoranima i kavanama prtljagu nemojte ostavljati izvan vidnog polja i obratite pažnju na osobe koje sjede pored Vas (ručna torbica drži se „u krilu“). Džepara ima puno u sredstvima javnog prijevoza i oko turističkih znamenitosti gdje je velika gužva. SAVJET: putovnicu, vizu i dio novca deponirajte u hotelskom sefu ili u sobi, u prtljazi koja se može zaključati! Dio novca, preslik putovnice, debit ili kreditnu karticu i eventualno osobnu iskaznicu nosite sa sobom pospremljenu u pažljivo odabranom džepu koji je najteže dostupan i može se zatvoriti zatvaračem.

ELEKTRIČNA ENERGIJA Napon u Turskoj je 220V. Za utičnice NE trebaju adaptori. Mobitele i fotoaparate možete nesmetano puniti.

PUŠENJE Pušenje u Turskoj je zabranjeno u svim javnim prostorima (uključivo i hotele) koji imaju krovište. Pušenje na otvorenom je dopušteno osim u blizini nekih povijesnih građevina (poput dvorišta Plave Džamije), u svakom slučaju postoje natpisi sa vidljivom zabranom pušenja. Hoteli često dozvoljavaju pušenje u sobama, posebnim djelovima bara, recepcije i restorana.

POŠTIVANJE RELIGIJE I OBIČAJA Tijekom vjerskih službi nemojte ometati ni slikavati ljude koji mole. Koristite primjeren jezik i nemojte vrijeđati ili izrugivati pripadnike raznih vjera. Posjet džamiji podrazumijeva izuvanje obuće, a žene trebaju pokriti kosu maramom ili kapom, muškarci i žene trebaju imati duge hlače i pokrivena ramena.

FOTOGRAFIRANJE I SNIMANJE Za fotografiranje ili snimanje videa unutar povijesnih i arheoloških lokaliteta konzultirajte oglasne ploče na ulazu. Fotografiranje nije svugdje dozvoljeno, posebice u zatvorenim prostorima uz upotrebu bljeskalice.

IZLETI Molimo najavite na email info@explora.hr koje ste ulaznice i dodatne sadžaje odabrali. Ovo nam je važno zbog toga jer želimo na vrijeme osigurati ulaznice i napraviti sve potrebne rezervacije.

VAŽNE INFORMACIJE za zračni promet!  

Odgovornost putnika je obaviti sve granične, carinske i sigurnosne procedure u zračnim lukama na vrijeme.  Boarding time (ili vrijeme ukrcaja) označeno je na elektronskim oglasnim pločama u zračnoj luci i odgovornost putnika je pravodobno biti na gateu (izlazu) u naznačeno vrijeme.  Dozvoljena masa predane prtljage je 23 kg / ručne prtljage je 10 kg (max 55 cm x 40 cm x 23 cm)

RUČNA PRTLJAGA Sve tekućine (uključivo: kreme, tekuća šminka, parfemi i sl.) ako su u količini većoj od 100ml biti će oduzete. Tekućine u pakiranjima manjim od 100ml pohraniti u prozirnu plastičnu vrećicu i odvojeno predati na policijskoj kontroli. Baterije (za discman, mp3 player, foto aparat, video kamera) smiju se nalaziti samo u ručnoj prtljazi.  Ukratko: baterije nemojte pakirati u ‘veliku’ prtljagu koju predajete prilikom prijave na let. Nikakve tekućine i oštre predmete nemojte pakirati u ručnu prtljagu. O sigurnosti i regulacijama zračnog prijevoza informirajte se na poveznicama koje možete dobiti u našem uredu. U RUČNOJ PRTLJAZI NE SMIJE BITI NIJEDNA REZERVNA Li ion BATERIJA (REZERVNA ZNAČI DA NIJE SPOJENA NA NEKI UREĐAJ). 

Želimo Vam ugodno i nezaboravno putovanje!

Cijene i uvjeti:
 • 199,00 EUR / 1499,37 kn – cijena s popustom za one koji cjelokupnu uplatu izvrše 21 dan prije polaska uplatom na račun agencije

+ Izravni let zrakoplovom Turkish Airlines Dubrovnik–Istanbul–Dubrovnik (od 2185,00 HRK / 290,00 EUR s uključenim taksama zr.luka i TSC)

 • 213,00 EUR / 1604,85 kn – redovna cijena programa za one koji min. 50% uplate izvrše do 21 dan prije polaska, a preostalih do 50% uplate vrše terećenjem CC na 1-6 mjesečnih obroka

+ Izravni let zrakoplovom Turkish Airlines Dubrovnik–Istanbul–Dubrovnik (od 2185,00 HRK / 290,00 EUR s uključenim taksama zr.luka i TSC)

 

 • Transfere autobusom zračna luka – hotel – zračna luka
 •  Smještaj u hotelu 3* u dvokrevetnim sobama na bazi 3 noćenja s doručkom (kako je kategorizacija hotela u strogom središtu grada prilično nedosljedna organiziramo smještaj u one hotele koje su putnici najbolje ocijenili u završnim anketama)
 • Pratitelja skupine tijekom putovanja uz prateće troškove
 • Osiguranje od profesionalne odgovornosti
 • Polica jamčevine za turističke paket aranžmane.
 • Izravni let zrakoplovom Turkish Airlines Dubrovnik–Istanbul–Dubrovnik (od 2185,00 HRK / 290,00 EUR s uključenim taksama zr.luka i TSC)
 • Smještaj u jednokrevetnoj sobi (doplata iznosi 527,42 kn / 70 EUR) – odnosi se samo na osobe koje putuju samostalno i ne dijele sobu s drugom osobom
 • Osobne troškove (džeparac)
 • Prijevoz do zračne luke Dubrovnik (agencija nudi mogućnost transfera ili kombijem ili autobusom, što ovisi o broju zainteresiranih), troškove vize za Republiku Tursku > viza je ukinuta od 02.03.2020
 • Fakultativne izlete
 • Usluge koje nisu navedene u rubrici ‘cijena uključuje’,
 • Polica dragovoljnog putnog osiguranja koja se odnosi na teže zdravstvene posljedice udesa, troškove zbog bolesti tijekom putovanja i boravka u inozemstvu (do 20.000,00 EUR), te gubitak ili oštećenje prtljage, a košta cca 110,00 HRK / 14,60 EUR. Policu osiguranja otkaza putovanja i repatrijacije tijekom putovanja putnik može ugovoriti i uplatiti isključivo na dan uplate aranžmana (za više informacija obratite se na milan.stanisic@grawe.hr). Cijena je kalkulirana na bazi 20 prijavljenih putnika. U slučaju manjeg broja (od 10 putnika do 19 putnika) primjenjuje se obvezna doplata od 195,90 kn / 26 EUR po putniku.

UPUTE I SAVJETI ZA PUTOVANJE:

Aktualne informacije o uvjetima ulaska u R. Tursku i detaljne informacije možete pronaći na ovim poveznicma: LINK 1 i LINK 2

SVI PUTNICI koji ulaze u Republiku Tursku više nisu u obvezi popunjavati tzv HES kod, a od 1. lipnja 2022. ukinute su sve Covid-19 regulacije!!! Isto vrijedi i za Republiku Hrvatsku.

DODATNI TROŠKOVI   (1) Obilazak središta Istanbula (Istanbul Highlights) u pratnji licenciranog lokalnog vodiča i pratitelja skupine, tijekom kojeg obilazimo Bejazidiju, Čemberlitaš, Hipodrom, Plavu džamiju i Aju Sofiju, te po potrebi najam slušalica (za min. 15 osoba) za skupne obilaske. Cijena izleta je 20€ po osobi;  (2) Izlet Sultanov Istanbul: POKLON agencije;  (3) Izlet Sultanske palače i Bospor koja uključuje prijevoz autobusom ili kombijem ( prijevoz je uključen za min 15 prijavljenih), ulaznicu za Topkapi palaču i  Dolmabahce palaču, najam broda za krstarenje Bosporom (60min), a sve uz licenciranog lokalnog vodiča. Cijena izleta je 85 € po osobi. (4) Izlet Azijska strana Istanbula 25 € koja uključuje prijevoz autobusom ili kombijem ( prijevoz je uključen za min 15 prijavljenih), troškove parkinga autobusa i licenciranog vodiča. Uplate se vrše lokalnom agentu u R. Turskoj.  ROK ZA PRIJAVU IZLETA: po obavijesti koju ćete primiti putom elektronske pošte (navedite ime i prezime i izlete koje želite). Za putnike koji se ne prijave na vrijeme agencija se ne obvezuje realizirati dodatne sadržaje.  Napomena: Zbog drastične promjene tečaja turske lire prema euru (devalvacija) vlada R. Turske donijela je odluku o poskupljenju ulaznica, a uslijed pandemije covid-19 polako se razvija dualni sustav troškova turističkih sadržaja za strane turiste vs. lokalno stanovništvo.

LOKALNO VRIJEME u Turskoj je JEDAN sat ISPRED vremena u Hrvatskoj od kraja ožujka do kraja listopada, tj. kad je u Splitu 13:11 sati u Istanbulu je 14:11 sati.

HOTELI koje koristimo nalaze se u strogom središtu grada (Laleli). Odabrali smo ga po dosadašnjim iskustvima i najboljim ocjenama iz anketa dosadašnjih putnika. Udaljenost do Aja Sofije (‘nulta točka’ grada) je nepunih pola sata žustrog hoda u gradu čija je os istok-zapad 115 km, dakle u strogom središtu.

PUTNI DOKUMENTI Putovnica izdana u Republici Hrvatskoj je OBVEZNI PUTNI DOKUMENT i potrebno ju je imati za ulazak u Republiku Tursku. Putovnica mora biti valjana minimalno 6 mjeseci od datuma povratka s putovanja.  U slučaju gubitka putovnice tijekom putovanja: Generalni konzulat RH u Istanbulu: Adresa: Asmali Mescit Mah. Oteller Sok. No: 1/2 Tepebasi Beyoglu Istanbul / Telefon: (212) 293 54 67, 293 54 68 i Telefaks: (212) 293 54 76 UREDOVNO VRIJEME PON-PET 09:00h-12:00h. U slučaju potrebne asistencije osoblja naše agencije ili lokalne agencije OČEKUJTE TROŠKOVE OKO 50-100€.

VIZA Od 1. travnja 2013. do 2. ožujka 2020. hrvatskim državljanima koji putuju u Republiku Tursku BILA JE OBVEZNA turistička viza za ulazak u zemlju. VIZE VIŠE NISU POTREBNE ZA OVO PUTOVANJE.

Stay Safe Croatia

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite direktno obavješteni o svim ponudama, pogodnostima i popustima.