Krstarenje Nilom, piramide u Kairu, veličanstveni Abu Simbel

1.12.2021.

EGIPAT iz Splita EGIPAT iz Splita EGIPAT iz Splita EGIPAT iz Splita EGIPAT iz Splita EGIPAT iz Splita
Polazak
Split
Prijevoz
Avion
Trajanje
9 dana
Destinacija
Egipat
Min osoba
16
Termini

1.12.2021.

Cijena
od 7.990 kn

INFORMACIJE I REZERVACIJE:
Tel/fax: 338-550, 338-540, 331-350
E-mail: info@nik.hr

Detaljno o putovanju:
1) SPLIT / ZAGREB – KAIRO

Prijevoz Split-Zagreb prema dogovoru s agencijom. Okupljanje skupine za putovanje u Egipat iz Splita u zračnoj luci Zagreb u 06:30 sati. Za putnike iz Splita / Dubrovnika možemo pribaviti zrakoplovne karte do Zagreba, osigurati smještaj u odličnom hotelu nedaleko zračne luke ZG i transfere od/do zračne luke. Susret s vodičem putovanja, prijava na let, sigurnosne i granične formalnosti. Let Zagreb-Istanbul 08:35h/13:15h. Let Istanbul-Kairo 19:10h/20:30h. Vrijeme između letova ćemo iskoristiti za instrukcije o putovanju / sigurnost, lokalni običaji, hrana i piće, uvod u teme s kojima ćemo se tijekom puta susretati (vjerujemo kako će vam biti zanimljivo). Po dolasku u Kairo Agencija osigurava vize za putnike uz asistenciju lokalnog osoblja. Vožnja prema pažljivo odabranom hotelu 5*. Smještaj u sobe. Noćenje 1 (Kairo).

2) KAIRO – ASUAN

Doručak. Naše putovanje u Egipat iz Splita danas nas vodi u prema Muzeju egipatskih civilizacija. Ovo novo zdanje novi je dom mumija slavnih faraona, i posvećen je ne samo fascinantnoj baštini drevnog Egipta već pruža uvid u doba vlasti Starog Rima, koptsku kulturnu baštinu, islamsko srednjovjekovlje i osmanski period. Slijedi obilazak utvrđene Citadele s Alabasternom džamijom Muhameda Alija i utvrdne arhitekture koja je okružuje. Polazak prema zračnoj luci Kairo. Let za
Asuan koji traje oko sat i pol. Po dolasku u hotel smještaj u sobe, večera i noćenje 2 (Asuan).

3) ASUAN & NUBIJA

Doručak i odjava iz hotela. Predlažemo fakultativni izlet Hram Philae. Autobusom odlazimo do jezerca između Stare i Nove asuanske brane, te nastavljamo brodićem do otoka na kojemu je Izidin hram. Ovaj je hram prebačen na novu lokaciju kako ne bi ostao pod vodom. Odlično je očuvan i izrazito lijep. Kult štovanja moćne boginje Izide najdulje se održao od svih staroegipatskih kultova. U hramu je i posljednji hijeroglif ikada uklesan. Obilazimo hram, imamo slobodno vrijeme i vraćamo se na kopno. Obilazak Drevnog asuanskog kamenoloma u kojem su klesani monolitni granitni obelisci enormnih dimenzija. Danas je zapanjujuće gledati nedovršeni obelisk od 41 metra kojeg su isklesali ljudi bez suvremenih alata. Jednako impresivna je i činjenica da su ih prevozili Nilom i uspijevali dovesti do hramova i postavljali vertikalno. Slijedi posjet Asuanskom muzeju - Muzeju Nubije gdje ćete upoznati baštinu ove dodirne točke Egipta i Podsaharske Afrike koja je stvorila jedan slikoviti i šareni amalgam kulture Nubijaca. Smještaj na brod - naš ploveći hotel sljedeća četiri dana. Brodovi koji plove Nilom pružaju udobnost i brojne sadržaje. Restorani nude odlične i raznolike buffet obroke (u cijeni su uključena sva tri obroka dnevno), imaju kabine s velikim prozorom koji je vaš prozor u mitski svijet Nila i njegove doline, gornja paluba je naš „dnevni boravak“ jer tu uživamo u pogledu, sunčanju, kupanju u bazenu, odmoru na ležaljkama. Brodovi imaju i fitness dvoranu, uljudno osoblje i suvenirnicu. Poslijepodne fakultativni izlet u Nubijsko selo. Vozimo se čamcem do otoka nasuprot Asuana među kojima je slavni Elefantin, uz pješčane obronke zapadne planine na kojoj su grobnice uglednika iz Starog kraljevstva, vidjet ćemo Botanički vrt, Mauzolej Aga-Khana i Old Cataract hotel – u kojem je Agatha Christie odsjela i pisala svoje romane. Stižemo do Prve katarakte – velikih granitnih gromada koje su zapreka velikim brodovima za uzvodnu plovidbu Nilom. Ovo je odjednom neki novi svijet, prepun lijepih i raznolikih ptica močvarica. Podno velike pješčane dine ćemo se iskrcati (tko želi) i nastaviti na devi putovanje uz rijeku. Kraj našeg izleta je u nubijskom selu u kojem ćete vidjeti tradicionalni život Nubijaca. Afrička živost i slikovitost će vas razveseliti, a imamo priliku ući u nubijsku kuću, oslikati se kanom i vidjeti krokodile kao kućne ljubimce. Povratak na brod, večera i noćenje 3 (brod).

4) ABU SIMBEL & KOM OMBO

Naše putovanje u Egipat iz Splita vodi nas na krajnji jug – gotovo do granice sa Sudanom. Rani polazak (oko 3:30 sati) u nadziranom konvoju na fakultativni izlet do Abu Simbela (breakfast-box). Svitanje u beskraju Sahare prizor je koji će vam se urezati u pamćenje, a prve zrake sunca kao da još uvijek imaju neku magičnu moć. Kada ugledate četiri gorostasna kipa isklesana u stijeni planine, fasadu hrama, razumjet ćete poniznost trgovaca i putnika koji su karavanama s juga dolazili u zemlju faraona. Akumulacijsko jezero Nasser prekrilo je Nubiju, a ista bi sudbina pratila i hram Abu Simbel da nije u cijelosti prebačen na ovu novu lokaciju. Unutrašnjost hrama je spektakularna i mistična, ukrašena reljefima vojnih pobjeda, krunjenja faraona i darivanja bogova. U neposrednoj blizini je hram podignut za omiljenu Ramzesovu suprugu Nefertari. U dogovoreno vrijeme konvoj se vraća prema Asuanu. Obići ćemo Veliku asuansku branu kao dio izleta. Povratak na brod i ručak. Krstarenje Nilom: Pogled iz vaše kabine, iz bara ili sa palube za sunčanje nikada nećete zaboraviti. Ogromni Nil u srcu pustinje okružen bajkovitom i bujnom dolinom. Vidjet ćete otoke, djecu koja se kupaju, mala sela, stoku na ispaši i ljude koji rade na svojim poljima. Na trenutke vam se čini da ste dio nekog dokumentarnog filma, a na trenutke da sanjate. Kasnije popodne stižemo do hrama Kom Ombo, a brod pristaje jabo blizu zdanja koje se uzdiže nad Nilom. Šetamo do jedinog hrama u Egiptu koji je dvojan – posvećen dvojici bogova: bogu Horu (sokolu) i bogu Sobeku (krokodilu). Oštećenja od potresa su vidljiva, ali vjerujemo da će vas hram zadiviti. Ovdje ćete vidjeti možda i najstariji kalendar na svijetu kao i prikaz najstarijih svjetskih medicinskih instrumenata. Drevni egipatski liječnici su ih očigledno uspješno koristili. Povratak na brod i nastavak plovidbe nizvodno, prema sjeveru. Večera i noćenje 4
(brod)..

5) HRAMOVI EDFU & LUKSOR

Doručak. Naše putovanje u Egipat iz Splita dovelo nas je do legendarnog središta štovanja boga Hora (sokol). Posjetit ćemo hram Edfu. Kočijama dolazimo do ove građevina iz Ptolomejskog vremena koja je najbolje očuvani hram iz doba faraona. Posvećen je Horu, bogu kojeg često prikazuju kao sokola. Podignut je na mitskom mjestu pobjede boga Hora nad snažnim, ali zlim stricem Setom. Hor je postao vladarom Egipta, a u nepreglednim reljefima je njegov herojski podvig, nadmetanje i borba, ostala oslikana scenu po scenu na zidovima ovog komemorativnog hrama. Nastavak plovidbe po povratku na brod. Ručak. Uživajte u prizorima doline Nila koja kao da je zamrznuta u vremenu. Kasnije popodne stižemo u Luksor i posjetit ćemo velebni hram Luksor uz kojega je slavna Aleja sfingi. Povratak na brod. Večera i noćenje 5 (brod).

6) ČUDA LUKSORA

Doručak. Naše putovanje u Egipat iz Splita dovelo nas je do čarobnog Luksora i završetka našeg krstarenja. Odjavljujemo se s broda. Raskoš građevina tzv. Novog kraljevstva evocira slavu poznatih vladara: ženi-faraonu Hatšepsut, najbogatijem faraonu Amenhotepu III, slavnim faraonima-ratnicima Tutmozesu III. i Ramzesu II. Prelazimo most na Nilu i obilazimo Dolina kraljeva s faraonskim grobnicama, Hram Hatšepsut, kaskadni hram pod prirodnim klifom, te gorostasni pogrebni hram Medinet Habu Ramzesa III, posljednjeg velikog faraona. Zastat ćemo i pored tzv. Memnonovih kolosa koji zapravo prikazuju Amenhotepa III na ulazu u njegov pogrebni hram (nažalost porušen). Ako vrijeme dopusti posjet Institutu alabastera. Ručak uz doplatu. Poslijepodne otkrivamo najveći drevni hramski kompleks na svijetu: Karnak! Cijeli zbir hramova koji se gradio i dograđivao više od dva tisućljeća, a kojim dominira glavno božanstvo – Amon. Na ulazu je najveći pilon Egipta, kolosalna unutrašnja dvorišta, hramovi unutar hramova, granitna svetišta, prekrasni reljefi, ogromni kipovi i najviši obelisk Egipta. U pogledu religije ovo je središte drevne egipatske države. Let za Kairo koji traje oko sat vremena. Odlazak za hotel. Smještaj u sobe. Večera. Noćenje 6 (Kairo).

7) PIRAMIDE (ČAK TRI LOKALITETA)

Doručak. Naše putovanje u Egipat iz Splita započinjemo cjelodnevnim obilaskom legendarnih piramida. Razgledat ćemo tri najpoznatija lokaliteta počevši sa Sakarom. Ovo je najstarija monumentalna kamena građevina na svijeta, možemo reći mjesto rođenja kolosalne arhitekture. Stubasta piramida dio je Zoserovog pogrebnog kompleksa. Zatim ćemo razgledati obližnji lokalitet Dahšur. Ovdje je Zakrivljena piramida i Crvena piramida, a obje je dao graditi faraon Sneferu, koji je „pomakao“ najveći količinu kamena od svih vladara u ljudskoj povijesti! U daljini se vidi Crna piramida, dok je u Crvenu moguće ući. Stanka za ručak uz doplatu. Poslijepodne dolazimo do jedinog još uvijek postojećeg svjetskog čuda Starog vijeka: obilazimo Plato Gize. Vjerujemo da će vaš doživljaj sada biti potpuniji nakon jutarnjih obilazaka. Obići ćemo plato s tri najpoznatije građevine na svijetu: Keopsova, Kefrenova i Mikerinova piramida, zatim zagonetnu Sfinga i Dolinski hram faraona Kefrena. Ovdje se nalazi i Muzej solarnih barki, nekropole i male „satelitske“ piramide jer je Giza nepregledno arheološko nalazište. Ako vrijeme dozvoli posjet institutu parfema. Povratak u hotel. Večera. Noćenje 7 (Kairo).

8) KOPTSKI & ISLAMSKI KAIRO

Doručak. Odlazimo do Koptskog dijela Kaira u kojem je živa tradicija onih stanovnika koji nikada nisu napustili svoju kršćansku tradiciju. Egipat je u prošlosti bio rasadnik kršćanstva, polje djelovanja Sv. Marka, mjesto u kojem su skovane teološke osnove najmnogoljudnije monoteističke religije svijeta. Razgledat ćemo Viseću crkvu i Sinagogu, te crkvu u kojoj se skrila Sveta obitelj tijekom bijega u Egipat. Zatim ćemo obići džamiju Ibn-Tulun (dovršena u 9.st.) koja je najstarija očuvana džamija Egipta. Posebno je dojmljivo dvorište i spiralni minaret. Još jedno mistično, srednjovjekovno mjesto puno duhovnosti. Slijedi posjet Džamiji Sultan Hasana (14.st.) jedna je od najvećih na svijetu, duga preko 150m i odlikuje se slavnom madresom. Džamija Al-Rifa’i (19.st.) u kojoj su grobnice egipatskih kraljeva (uključujući kralja Farouka), iranskog šaha Reze Pahlavija (kasnije prebačen u Iran). Ovdje upoznajemo delikatnu, ali impresivnu islamsku
arhitekturu iz raznih razdoblja. Tijekom dana napravit ćemo stanku za ručak. Na kraju dana posjetit ćemo najveći suk (tržnicu) u Africi, legendarni Khan al-Khalili gdje možete kupiti baš sve, "od igle do lokomotive". Povratak u hotel. Večera i noćenje 8 (Kairo).

9) KAIRO – ZAGREB / SPLIT

Rano ujutro se odjavljujemo iz hotela i odlazimo do zračne luke Kairo International. Granične i carinske formalnosti, preuzimanje ukrcajne karte. Let Kairo-Istanbul 09:30h/12:55h. Let Istanbul-Zagreb 19:10h/19:20h. Putnici za Split nastavljaju prema odredištu uz prethodni dogovor s agencijom. Naše putovanje Egipat iz Splita završava!

Za nas je Egipat najdojmljivije odredište svijeta. Rijetko gdje na našem planetu imamo priliku uskočiti u vremeplov i dočekati zoru uronjeni u drevni svijet, slikovit, zanimljiv i impresivan. Okupani saharskim suncem, okruženi beskrajnom pustinjom razgledat ćemo nezaboravne hramove i piramide, živopisne tržnice i iznimne muzeje, najstarije crkve na svijetu i veličanstvene džamije. Program smo priredili u želji da Vam ponudimo cjelokupnu i potpunu sliku fascinantne zemlje uz Nil.

Informacije o uvjetima vezanim za COVID-19 pandemiju

Ulazak u A. R. Egipat moguć je samo (1) osobama s valjanom potvrdom o potpunom cijepljenju, (2) osobama s valjanim negativnim PCR testom ne starijim od 72 sata. Potvrda o preboljenju bolesti COVID-19 i negativni antigenski test NISU valjani dokumenti za ulazak na zrakoplov za Kairo. Testovi se ne mogu raditi po dolasku u Kairu, već isključivo prije leta. Za putnike s valjanom potvrdom o cijepljenju nije potrebno dodatno testiranje za povratak u RH. Za putnike koji nemaju potvrdu o cjelovito primljenom cjepivu i moraju obavljati testiranje, agencija će pomoći organizacijski i savjetodavno, ali NE SNOSI nikakvu financijsku odgovornost za dodatne troškove.  

Za letove su obavezne kirurške maske / platnene nisu dopuštene, kao ni maske s ventilom.

Potrebne informacije o uvjetima koji su potrebni za putovanje nalaze se na ovim poveznicama:

LINK 1

LINK 2

Okupljanje skupine

Informacije će naknadno biti objavljene.

Vize i granična ograničenja

Putovnica je obvezni putni dokument. Datum valjanosti putovnice mora biti 6 mjeseci nakon datuma povratka s putovanja ili kasniji. Putnici čija putovnica ne ispunjava ove uvjete moraju žurno reagirati i pribaviti novu putovnicu. Podaci koje ste upisali u prijavu za putovanje (ime i prezime, datum rođenja, broj putnog dokumenta, datum izdavanja putovnice i datum do kojeg je putovnica valjana) šalju se u konačno odredište 30 dana prije polaska. U slučaju bilo kakvih promjena putnik je obvezan pismeno obavijestiti Agenciju do navedenog datuma. Točnost podataka vezanih za putni dokument (putovnicu) obveza je putnika. U slučaju bilo kakvih poteškoća na graničnim prijelazima uzrokovanih netočnim podacima Agencija ne snosi nikakvu legalnu i financijsku odgovornost.

Valuta i plaćanja

Egipatska funta, 1 funta / egyptian pound = 100 piastera ili piastra

100,00 USD je oko 1550,00 EGP / 100,00 EUR je do 1800,00 EGP

Razmjena novca u EGP može se napraviti u zračnoj luci, na recepciji hotela i u mjenjačnicama (na koje samo tu i tamo nailazimo). Podizanje novca s bankomata je moguće, uz priličnu proviziju. Preporučamo korištenje novčanica za plaćanja. Ako ste u mogućnosti pribavite u Hrvatskoj papirnate novčanice od 1 USD koje su jako pogodne za „sitne“ troškove (npr. naplata wc-a) i napojnice.

Plaćanje kreditnim karticama je moguće, ali preporučen je oprez. Zbog sigurnosti kartičnog poslovanja nikada ne dopuštajte korištenje „pegle“ za kartice izvan dosega vašeg pogleda, ne dopustite trećim osobama uvid u vaš PIN, prije polaska pribavite sve telefonske brojeve koji su vam potrebni za doznačiti banci krađu kreditne, debit ili electron kartice. Zaštitite sve dokumente koji sadrže detalje kreditne kartice ili bankovnog računa. Nemojte davati osobne podatke ili podatke o bankovnom računu nikome.

Cijene su nažalost u sklopu dvostrukog standarda: cijene koje lokalno stanovništvo plaća za kavu, čaj ili nešto treće puno su niže od onih koje plaćaju turisti. Ova je praksa uobičajena već desetljećima jer Egipat ima dugu tradiciju u turizmu koji je važan izvor prihoda.

Odjeća i obuća

Preporuka: lagana pamučna, široka i udobna odjeća, sportska ili casual odjeća / obuća. Preporučeno je nositi odjeću dugih nogavica i rukava, a ako nosite t-shirt kratkih rukava ponesite i pamučnu majicu ili trenerku dugih rukava za večer. Ponesite kupaće kostime. Zbog naglog pada temperature nakon zalaza sunca preporučeno je višeslojno odijevanje. Sportska i udobna, već korištena obuća je preporučena radi vaše udobnosti i smanjena rizika od ozljeda tijekom obilazaka – ovo se posebno odnosi na arheološke lokalitete. Japanke, natikače ili sandale korisne su za odlazak na brodski ili hotelski bazen, za korištenje u hotelskoj sobi ili brodskoj kabini. Ručnik nije potrebno nositi iz Hrvatske. Posjet sakralnim objektima (sinagoge, crkve, džamije) podrazumijevaju duge nogavice i rukave, a za žene i šal preko glave, u džamijama se izuvamo.

Hrana i rizici

Egipat ima zanimljivu gastronomiju. Način prehrane razlikuje se od Hrvatske. Doručak slijedi bliskoistočne i sjevernoafričke tradicije – mahunarke i masline, te juha dio su doručka. Sir i salame su ispod europskih standarda (osrednjeg okusa) jer inače nisu dio prehrane stanovnika. Hrana je prilično prilagođena turistima. Troškovi ručka su od 10 do 15 USD. Za osobe osjetljivije probave preporučeno je konzumirati samo kuhanu ili pečenu hranu, te voće (poput banana) čija se kora baca. Jabuke je preporučeno oguliti od kore. Kao dio pripreme za putovanje preporučeno je 5 dana prije polaska uzimati probiotike, multivitamine i dodatno vitamin C. U prtljazi je dobro imati Seldiar (protiv proljeva) i aktivni ugljen u tabletama. Slučajevi probavnih tegoba na ovom putovanju događaju se prilikom konzumacije: (1) led; (2) voda sa slavine; (3) salate; (4) voće; (5) sirova hrana koja je oprana u vodi sa slavine; (6) topli napitci za koje nije prokuhana voda. Potrebna je mjera opreza i stalno promišljanje o odabiru hrane. Kuhana hrana je bez rizika. Egipćani često koriste sok od limuna umjesto octa i ovo se pokazalo učinkovitim kao prevencija protiv probavnih tegoba.

Piće

Preporučujemo isključivu konzumaciju pakirane vode. Prodaja i konzumacija alkoholnih pića u Egiptu je ograničena na hotele za zapadnjake. U zemlju se može unijeti 1 boca žestokih pića ili 1 boca vina. Alkoholna pića dostupna su u većini hotela, u barovima i restoranima. Pijanstvo ili konzumacija alkohola na ulici je zabranjeno i kažnjivo. Cijene alkoholni pića su prilično visoke. U hotelima i tijekom krstarenja piće nije uključeno u cijenu i plaća se po odjavi iz smještajnog objekta.

Napojnice

Uobičajena praksa je na cijene u restoranima ili kavanama dodati 10% napojnice ako napojnica već nije uključena u račun. Mala napojnica (1USD) daje se portirima i nosačima prtljage. Na kraju putovanja predajemo i napojnicu lokalnom vodiču i pratećem osoblju do 5 USD po danu putovanja i po putniku (praska koja je odavno postavljena i stalna). Nemojte ništa davati prosjacima jer vrlo često se radi o triku, prosjak lako može biti nasilni lopov. Isto tako, kada drugi vide da ste udijelili nešto sitniša jednom prosjaku, neće prestati moliti dok i njima nešto ne date. Uobičajeno je na kraju putovanja prikupiti 5USD ili EUR po danu putovanja i po putniku za napojnicu našem lokalnom vodiču i vozačima.

Kupnja i cjenkanje

Nakon svakog lokaliteta (a obilazimo ih jako puno) nailazimo na dio s trgovinama suvenira. Prodavači suvenira u trgovinama i na ulici jako su dosadni, naprasni i ne odustaju lako. Nakon prvih nekoliko susreta s njima ovo postaje jako iritantno. Poseban oprez na Gizi: tu su ulični prodavači jako uporni i bezobrazni. Kada skupina prilazi autobusu prilaze nam ulični prodavači i pokušavaju jako uporno nešto prodati. Ako zastanete i pogledate ponuđene proizvode to im je poseban poticaj da uporno nude, dovikuju, idu za vama. Kvaliteta proizvoda je „china shop“ (jako niska). Najbolji način je ne obazirati se na prodavače i proizvode koje nudi, odgovarati Šukran (hvala) i nakon toga La šukran (ne hvala). U pogledu kupnje mi ćemo organizirati posjet državnim institutima u kojima se nadzire proizvodnja i prodaja: papirus, parfemi, alabaster, možda zlato. Gotovo svugdje se morate cjenkati. Kada doznate cijenu odgovorite s trećinom tog iznosa, a onda igra započinje…

Sigurnost

Novac i putni dokumenti trebaju biti pažljivo pohranjeni tijekom cijelog putovanja. Ulične pljačke su rijetkost, ali ipak je potreban malo veći oprez ako se odvajate od skupine i samostalno krećete. Nakit i skupu odjeću NE NOSI SE na ovo putovanje jer izazivaju pažnju eventualnih lopova. PRESLIK osobne iskaznice i putovnice obvezno pohranite odvojeno od putnih dokumenata i novca.

Droga kod stranih državljana je veliki prekršaj koji se oštro sankcionira. Vodite računa da je vaša prtljaga stalno pod nadzorom kako vam netko ne bi u nju ubacio nedozvoljene tvari. Dovoljna mjera opreza je boravak u skupini i nadzor pića kojeg konzumirate (čašu ne ostavljamo bez nadzora, pogotovo u lokalima u kojima je gužva).

Mi putujemo organizirano i s nama je prateće osoblje koje će nam davati potrebne sigurnosne informacije – treba pažljivo saslušati savjete i pridržavati se danih uputa i vjerujemo kako nećete osjetiti nikakvu nelagodu. Veliki udio turističkih posjeta je bez ikakvih problema.

Elektična energija

U Egiptu je napon 220-230V – isti kao i u Hrvatskoj. Standard utičnica je sličan ili isti kao i u RH.

Pušenje

U Egiptu su je zakoni o zabrani pušenja prilično liberalan. Pušenje je dozvoljeno gotovo svugdje iako je jedan dio brodova na Nilu uveo zabranu pušenja u kabinama. Provjerite legalne propozicije o korištenju elektronskih cigareta, službeno su zabranjene ali se zabrana gotovo nikako ne primjenjuje.

Mobilna telefonija

Po ulasku u stranu mrežu dobit ćete tekstualnu poruku s cijenama mobilne telefonije. Cijene su prilično visoke, posebno mobilnog interneta. Postoje Wi-Fi mreže, ali ponekad zbog preopterećenja ne rade dovoljno brzo. Također, važno je znati da se priključivanjem na neku WiFi mrežu otvara put hakerima da Vam ugrade spyware programe na vaš mobilni uređaj. Svima onima koji koriste mobilno bankarstvo NE PREPORUČAMO spajanje na WiFi. Za ostala vrijedi isto zbog sigurnosti email adrese, osobnih podataka na društvenim mrežama i sl. Većina ljudi ili ne zna ili ignorira ove informacije, i u velikom broju slučajeva ništa se loše ne dogodi. Naša je obveza skrenuti vam pažnju na realnu opasnost, a vaše je procijeniti rizike (navedene činjenice o WiFi mrežama treće strane vrijede za cijeli svijet).

Popis lijekova

Ponesite uobičajene tablete protiv bolova, sredstva protiv probavnih tegoba poput seldiara ili imodiuma (uz aktivni ugljen i probiotike), sredstva protiv uboda insekata (tablete koje ublažavaju reakciju tijela na ubode). Iako nije neophodno, maska za lice možda bi bila zgodna za ulazak u piramide.

Krenite u preventivno uzimanje probiotika 10 dana prije polaska.

UKRATKO: 

  1. Popijte dozu probiotika 1-2 tjedna prije polaska
  2. Redovito pijte vitamin C, magnezij i slične suplemente
  3. Konzumirajte vodu u propisnom pakiranju (otvaranje pakiranja – čuje se krckanje)
  4. Nemojte piti čaj ili kavu ako niste sigurni da je voda proključala
  5. Nikako nemojte konzumirati led
  6. Nemojte konzumirati svježe voće i povrće osim onog koje možete oguliti (zelena salata NE, banane DA)
  7. Nemojte koristiti kreditne kartice kao sredstvo plaćanja izvan instituta, brodova i hotela
  8. Izbjegavajte pogled u oči prodavača na ulici (to je u Egiptu poziv na komunikaciju koja završava time da vam dosađuju)
  9. Ne primajte “sitne poklone” od uličnih trgovaca i prodavača suvenira, radi se o triku da vam nešto prodaju

VAŽNE NAPOMENE ZA PUTOVANJE U EGIPAT

(1) Agencija nije odgovorna za kašnjenje zrakoplova

(2) putovanje se realizira za najmanje 16 prijavljenih putnika, a za najviše 35 prijavljenih putnika. U slučaju minimalno 10 prijavljenih putovanje se realizira uz doplatu.

(3) putovanje se organizira pod uvjetima koji su definirani Općim uvjetima organizacije turističkih paket aranžmana turističke agencije Okapi d.o.o.

(4) agencija obavještava prijavljene putnike o statusu putovanja (otkazano ili garantirano) najkasnije 21 dan prije polaska

(5) u slučaju značajnog porasta cijena na svjetskom tržištu ili promjene tečaja HRK prema USD ili EUR većem od 2,5% u odnosu na tečaj na dan objave paket aranžmana Agencija zadržava pravo korekcije cijene

(6) cijena pristojbi zračnih luka definira se na dan izdavanja zrakoplovnih karata, a u slučaju više cijene od one koja je navedena na programu puta putnik plaća razliku

(7) putnici su obvezni imati putovnicu koja vrijedi najmanje 6 mjeseci od datuma povratka s putovanja

Cijene i uvjeti:

7.990,00 kn (cijena s popustom) koja vrijedi za one koji uplatu vrše u cijelosti na žiro-račun agencije najkasnije 30 dana prije polaska
8.550,00 kn (redovna cijena) za one koji najmanje 60% cijene uplaćuju prije polaska, a maksimalno 40% plaćaju s odgodom koristeći CC
Prilikom prijave za putovanje u Egipat vrši se kupnja međunarodne zrakoplovne karte i uplaćuje se iznos nepovratne rezervacije od 1.000,00 kn. Preostali dio plaća se obročno ili jednokratno, a najkasnije do 30 dan prije polaska. U slučaju uplate paket aranžmana bez popusta korisnik može dio uplate izvršiti s odgodom plaćanja: terećenjem kreditne kartice najkasnije 21 dan prije polaska na 1-6 dodatnih mjesečnih obroka, a za maksimalno 50% cijene aranžmana.

Let zrakoplovom na relaciji Kairo-Asuan i Luksor-Kairo, smještaj u hotelima 5* i brodovima 5* u dvokrevetnim sobama / kabinama na bazi 4 polupansiona, 1 noćenja s doručkom i 3 puna pansiona (1BB i 3 HB Kairo, 3 FB na brodu, 1 HB Asuan), licenciranog lokalnog vodiča u Egiptu, prateće osoblje (predstavnike lokalne agencije), pratitelja iz Hrvatske (Siniša Viđak) tijekom putovanja sa svim pripadajućim troškovima uključujući zrakoplovne karte i dozvolom za prevođenje u Egiptu, prijevoz udobnim turističkim autobusom na relacijama prema programu putovanja, osiguranje putnika od nesretnog slučaja, osiguranje od profesionalne odgovornosti, te polica jamčevine za turističke paket aranžmane.

Povratni let iz Hrvatske do Kaira (trenutno dostupna cijena je od 3.100,00 kn; cijena ovisi o dostupnosti na dan kupnje), smještaj u jednokrevetnoj sobi (doplata iznosi 1.690,00 kn), obvezni paket ulaznica za znamenitosti i napojnice (1.100,00 kn), obveznu vizu za ulazak u Arapsku republiku Egipat (doplata 230,00 kn), osobne troškove, fakultativne izlete, izlet u Abu Simbel (autobusom 120e), izlet u Nubijska selo (brodom i devama 35e), izlet Philae (autobusom i brodom 35e), usluge koje nisu navedene u rubrici 'cijena uključuje', Polica dragovoljnog putnog osiguranja koja se odnosi na teže zdravstvene posljedice udesa, troškove zbog bolesti tijekom putovanja i boravka u inozemstvu (do 20.000,00 EUR), te gubitak ili oštećenje prtljage košta cca 170,00 HRK. Policu osiguranja otkaza putovanja i repatrijacije tijekom putovanja putnik može ugovoriti i uplatiti isključivo na dan uplate aranžmana (za više informacija obratite se na milan.stanisic@grawe.hr).

Stay Safe Croatia

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite direktno obavješteni o svim ponudama, pogodnostima i popustima.