Krstarenje Nilom, piramide u Kairu, veličanstveni Abu Simbel

7.12.2021.

EGIPAT iz Splita EGIPAT iz Splita EGIPAT iz Splita EGIPAT iz Splita EGIPAT iz Splita EGIPAT iz Splita
Polazak
Split
Prijevoz
Avion
Trajanje
9 dana
Destinacija
Egipat
Min osoba
16
Termini

1.12.2021.

Cijena
od €8.990,00 (67.735,16 kn)

INFORMACIJE I REZERVACIJE:
Tel/fax: 338-550, 338-540, 331-350
E-mail: info@nik.hr

Detaljno o putovanju:
1) SPLIT – KAIRO

Okupljanje skupine za putovanje u Egipat iz Splita u zračnoj luci Zagreb u 07:30 sati. Za polazak iz Splita predlažemo kupljnju leta Split-Zagreb-Split s polaskom 6.12. i povratkom 15.12. te noćenje u hotelu u V.Gorici na 8 min vožnje od zračne luke Zagreb. Susret s vodičem putovanja, prijava na let, predaja prtljage i preuzimanje ukrcajnih karti. Sigurnosne i granične formalnosti. Let Zagreb-Istanbul 09:20h/13:30h. Let Istanbul-Kairo 19:05h/20:30h. Po dolasku u Kairo Agencija osigurava vize za putnike uz asistenciju lokalnog osoblja. Vožnja prema hotelu 5*. Smještaj u sobe. Noćenje 1 (Kairo).   

2) KAIRO KOPTSKA I ISLAMSKA BAŠTINA

Doručak. Naše putovanje u Egipat iz Splita započinjemo obilaskom kršćanske, koptske četvrti. Odlazimo do Koptski dio Kaira u kojem je živa tradicija onih stanovnika koji nikada nisu napustili svoju kršćansku tradiciju. Egipat je u prošlosti bio rasadnik kršćanstva, polje djelovanja Sv. Marka, mjesto u kojem su skovane teološke osnove najmnogoljudnije monoteističke religije svijeta. Razgledat ćemo Viseću crkvu i Sinagogu, te crkvu svetih Srđa i Baha u kojoj se skrila Sveta obitelj tijekom bijega u Egipat. Slijedi posjet Citadeli s Alabasternom džamijom Muhamed Ali Paše i mamelučkom džamijom sultana al-Nasira, te pregled srednjovjekovne utvrdne arhitekture slavnog Saladina. Nakon obilaska i prekrasne panorame na središte Kaira odlazimo prema zračnoj luci. Domaći let Kairo-Asuan koji traje oko sat i pol. Po dolasku odlazak do središta grada, smještaj u hotel. Večera i noćenje 2 (Asuan)

3) ASUAN: HRAM PHILAE, NUBIJA

Doručak. Predlažemo fakultativni izlet do drevnog egipatskog Hrama Philae. Autobusom odlazimo do jezerca između Stare i Nove asuanske brane, te nastavljamo brodićem do otoka na kojemu je fantastični Izidin hram. Ovaj je hram prebačen na novu lokaciju kako ne bi ostao pod vodom. Odlično je očuvan i izrazito lijep. Kult štovanja moćne boginje Izide najdulje se održao od svih staroegipatskih kultova. U hramu je i posljednji hijeroglif ikada uklesan. Obilazimo hram, imamo slobodno vrijeme i vraćamo se na kopno. Nastavljamo s redovnim programom: posjet Velikoj asuanskoj brani iza koje se (uzvodno) nalazi ogromno akumulacijsko jezero. Obilazak Drevnog asuanskog kamenoloma u kojem su klesani monolitni granitni obelisci enormnih dimenzija. Danas je zapanjujuće gledati nedovršeni obelisk od 41 metra kojeg su isklesali ljudi bez suvremenih alata. Jednako impresivna je i činjenica da su ih prevozili Nilom i uspijevali dovesti do hramova i postavljali vertikalno. Sredinom dana smještaj na brod koji plovi Nilom i pruža udobnost i brojne sadržaje. Restorani nude odlične i raznolike buffet obroke (u cijeni su uključena sva tri obroka dnevno), imaju kabine s velikim prozorom koji je vaš prozor u mitski svijet Nila i njegove doline, gornja paluba je naš „dnevni boravak“ jer tu uživamo u pogledu, sunčanju, kupanju u bazenu, odmoru na ležaljkama. Brodovi imaju i fitness dvoranu, salon za masažu, uljudno osoblje i suvenirnicu. Ručak i fakultativni izlet u Nubijsko selo. Vozimo se čamcem do otoka nasuprot Asuana među kojima je slavni Elefantin, uz pješčane obronke zapadne planine na kojoj su grobnice uglednika iz Starog kraljevstva, vidjet ćemo Botanički vrt, Mauzolej Aga-Khana i Old Cataract hotel – u kojem je Agatha Christie odsjela i pisala svoje romane. Stižemo do Prve katarakte – velikih granitnih gromada koje su zapreka velikim brodovima za uzvodnu plovidbu Nilom. Ovo je odjednom neki novi svijet, prepun lijepih i raznolikih ptica močvarica. Podno velike pješčane dine ćemo se iskrcati (tko želi) i nastaviti na devi putovanje uz rijeku. U nubijskom selu ćete vidjeti tradicionalni život Nubijaca – afrička živost i slikovitost će vas razveseliti, a imamo priliku ući u nubijsku kuću, oslikati se kanom i vidjeti krokodile kao kućne ljubimce. Povratna plovidba na brod, večera i noćenje 3 (brod).

4) VELIČANSTVENI ABU SIMBEL i KOM OMBO

Naše putovanje u Egipat iz Splita vodi nas na krajnji jug – gotovo do granice sa Sudanom. Rani polazak (oko četiri sata ujutro) na fakultativni izlet do Abu Simbela (breakfast-box). Svitanje u beskraju Sahare prizor je koji će vam se urezati u pamćenje, a prve zrake sunca kao da još uvijek imaju neku magičnu moć. Kada ugledate četiri gorostasna kipa isklesana u stijeni planine, fasadu hrama, razumjet ćete poniznost trgovaca i putnika koji su karavanama s juga dolazili u zemlju faraona. Akumulacijsko jezero Nasser prekrilo je Nubiju, a ista bi sudbina pratila i hram Abu Simbel da nije u cijelosti prebačen na ovu novu lokaciju. Unutrašnjost hrama je spektakularna i mistična, ukrašena reljefima vojnih pobjeda, krunjenja faraona i darivanja bogova. U neposrednoj blizini je hram podignut za omiljenu Ramzesovu suprugu Nefertari. U dogovoreno vrijeme konvoj se vraća prema Asuanu i našem brodu. Ručak i početak plovidbe. Krstarenje Nilom: Pogled iz vaše kabine, iz bara ili sa palube za sunčanje nikada nećete zaboraviti. Ogromni Nil u srcu pustinje okružen bajkovitom i bujnom dolinom. Vidjet ćete otoke, djecu koja se kupaju, mala sela, stoku na ispaši i ljude koji rade na svojim poljima. Na trenutke vam se čini da ste dio nekog dokumentarnog filma, a na trenutke da sanjate. Kasnije poslijepodne stižemo do hrama Kom Ombo. Šetamo do jedinog hrama u Egiptu koji je dvojan – posvećen dvojici bogova: bogu Horu (sokolu) i bogu Sobeku (krokodilu). Oštećenja od potresa su vidljiva, ali vjerujemo da će vas hram zadiviti. Ovdje ćete vidjeti možda i najstariji kalendar na svijetu kao i prikaz najstarijih svjetskih medicinskih instrumenata. Drevni egipatski liječnici su ih očigledno uspješno koristili. Povratak na brod i nastavak plovidbe nizvodno. Večera i noćenje 4 (brod).

5) EDFU – LUKSOR

Doručak. Naše putovanje u Egipat iz Splita dovelo nas je do legendarnog hrama Edfu. Najbolje očuvani hram Starog Egipta do kojeg ćemo stići kočijama. Posvećen je Horu, bogu kojeg često prikazuju kao sokola. Podignut je na mitskom mjestu pobjede boga Hora nad snažnim, ali zlim stricem Setom. Hor je postao vladarom Egipta, a u nepreglednim reljefima je njegov herojski podvig, nadmetanje i borba, ostala oslikana scenu po scenu na zidovima ovog komemorativnog hrama. Nastavak plovidbe po povratku na brod. Poslijepodne stižemo u Luksor, najbogatije arheološko nalazište na svijetu. Obići ćemo impresivni Luksorski hram, podignut za vladavine sjajnog faraona Amenhotepa III i proširen u vrijeme Ramzesa II, uživati u lijepoj rasvjeti koja ovom kolosalnom fesdtivalskom zdanju daje poseban ugođaj, prošetat ćemo po Aleji sfingi (nedavno obnovljena i otvorena). Povratak na brod. Večera i noćenje 5 (brod).

6) DOLINA KRALJEVA, HRAM HATŠEPSUT I ČUDA LUKSORA

Doručak. Naše putovanje u Egipat iz Splita dovelo nas je do čarobnog Luksora i završetka našeg krstarenja. Odjavljujemo se s broda. Raskoš građevina tzv. Novog kraljevstva evocira slavu poznatih vladara: ženi-faraonu Hatšepsut, najbogatijem faraonu Amenhotepu III, slavnim faraonima-ratnicima Tutmozesu III. i Ramzesu II. Prelazimo most na Nilu i obilazimo Dolinu kraljeva s faraonskim grobnicama koje su u podzemlju, prostane, i čiji koridori ukrašavaju predivne slike bogova, faraona i dugi nizovi čarobnih formula ispisanih hijeroglifima. Posjetit ćemo pogrebni Hram Hatšepsut, kaskadni hram pod prirodnim klifom koji se genijalno uklapa u prirodni okoliš, kao da je dio impresivnog reljefa u koji je uronjen. Slijedi razgled  gorostasnog pogrebnog hrama Medinet Habu Ramzesa III, posljednjeg velikog faraona. Zastat ćemo i pored tzv. Memnonovih kolosa koji zapravo prikazuju Amenhotepa III na ulazu u njegov pogrebni hram (nažalost porušen). Ako vrijeme dopusti posjet Institutu alabastera. Ručak uz doplatu. Poslijepodne otkrivamo najveći drevni hramski kompleks na svijetu: Karnak! Cijeli zbir hramova koji se gradio i dograđivao više od dva tisućljeća, a kojim dominira glavno božanstvo – Amon. Na ulazu je najveći pilon Egipta, kolosalna unutrašnja dvorišta, hramovi unutar hramova, granitna svetišta, prekrasni reljefi, ogromni kipovi i najviši obelisk Egipta. U pogledu religije ovo je središte drevne egipatske države. Nakon obilaska transfer do zračne luke Luksor. Let za Kairo koji traje oko sat vremena. Transfer do hotela. Smještaj u sobe. Večera. Noćenje 6 (Kairo).

7) DREVNE PIRAMIDE (pored legendarne Gize obilazimo Sakaru i Dahšur)

Doručak. Naše putovanje u Egipat iz Splita započinjemo cjelodnevnim obilaskom legendarnih piramida. Razgledat ćemo tri najpoznatija lokaliteta počevši sa Sakarom. Ovo je najstarija monumentalna kamena građevina na svijeta, možemo reći mjesto rođenja kolosalne arhitekture. Stubasta piramida dio je Zoserovog pogrebnog kompleksa. Zatim ćemo razgledati obližnji lokalitet Dahšur, rijetko posjećen, a za nas nezaobilazni dio uvida u kolosalne piramide. Ovdje je Zakrivljena piramida i Crvena piramida, a obje je dao graditi faraon Sneferu, koji je „pomakao“ najveći količinu kamena od svih vladara u ljudskoj povijesti! U daljini se vidi Crna piramida, dok je u Crvenu moguće ući. Stanka za ručak uz doplatu. Poslijepodne dolazimo do jedinog još uvijek postojećeg svjetskog čuda Starog vijeka: obilazimo Plato Gize. Vjerujemo da će vaš doživljaj sada biti potpuniji nakon jutarnjih obilazaka. Obići ćemo plato s tri najpoznatije građevine na svijetu: Kufuova (Keopsova), Kafrova (Kefrenova) i Menkaurova (Mikerinova) piramida, zatim zagonetnu Sfinga i Dolinski hram faraona Kefrena. Ovdje se nalaze nepregledne nekropole i male „satelitske“ piramide jer je Giza ogromno arheološko nalazište. Ako vrijeme dozvoli posjet institutu parfema. Povratak u hotel. Večera. Noćenje 7 (Kairo).

8) KAIRO Muzeji, drevne džamije, nepregledne tržnice

Kasniji doručak i odjava iz hotela. Posjetit ćemo Muzej civilizacije u kojemu je najveća atrakcija postav faraonskih mumija. Pored toga ovdje ćete pronaći izloške koji predstavljaju presjek od prapovijesti do suvremenog doba, prateći sve razvojne faze civilizacije uz rijeku Nil. Nakon obilaska odlazimo do Ibn Tulun džamije, najstarije i najprostranije džamije u Kairu. Posvećena je krajem IX. stoljeća, ima jedinstven minaret po uzoru na onaj u Samarkandu, mistični sebilj u središnjem dvorištu i vrijedan duborez u unutrašnjosti. Slijedi posjet Gayer-Anderson muzeju koji krije neobično obilje različitih predmeta, tematskih cjelina, a sve zajedno smješteno je u privatnu palaču. Odlazak do najvećeg suka (tržnice) u Africi, Khan al-Khalili. Ovdje se možete okušati u cjenkanju i kupiti gotovo sve: od igle do lokomotive. Nakon šetnje, kupnje, odmora u nekoj od kavana povratak u hotel. Večera i noćenje #8.

9) KAIRO – SPLIT

Doručak i odjava iz hotela. Transfer u zračnu luku Kairo. Sigurnosne formalnosti (pregled na ulazu u prostor zračne luke i pregled na izlezu-gate pred zrakoplovom). Prijava na let, predaja prtljage, preuzimanje ukrcajnih karata, te granične formalnosti. Let Kairo-Istanbul 10:00h/13:30h. Let Istanbul-Zagreb 19:00h/19:10h. Putovanje u Egipat završava.

VAŽNO!!! Ako Grand Museum bude otvoren sukladno najavama Egipatske vlade (najavljeno otvaranje je studeni 2022.), Agencija će prilagoditi program kako bismo obišli najveći arheološki muzej na svijetu (putnike će informirati o cijeni ulaznice).

Za nas je Egipat najdojmljivije odredište svijeta. Rijetko gdje na našem planetu imamo priliku uskočiti u vremeplov i dočekati zoru uronjeni u drevni svijet, slikovit, zanimljiv i impresivan. Okupani saharskim suncem, okruženi beskrajnom pustinjom razgledat ćemo nezaboravne hramove i piramide, živopisne tržnice i iznimne muzeje, najstarije crkve na svijetu i veličanstvene džamije. Program smo priredili u želji da Vam ponudimo cjelokupnu i potpunu sliku fascinantne zemlje uz Nil.

Napomene za putovanje Egipat iz Splita:

Informacije o uvjetima vezanim za COVID-19 pandemiju / od 17.06.2022. – sve Covid regulacije su ukinute osim maski na letovima!

Za letove su obavezne FFP2 maske, ali ponesite i kirurške maske koje su udobnije, a osoblje u zrakoplovu ih često tolerira / platnene nisu dopuštene, kao ni maske s ventilom. U posljednjih nekoliko mjeseci osoblje u zračnim lukama i u zrakoplovima tolerira ne-nošenje maski.

Potrebne informacije o uvjetima koji su potrebni za putovanje, a vezano za Covid-19, nalaze se na ovim poveznicama (odgovornost putnika je pratiti stanje i moguće promjene, Agencija će također voditi računa i obavijestiti putnike elektronskom poštom ako do promjena dođe): LINK 1 i LINK 2

Okupljanje skupine

Putnici se okupljaju u polaznoj zračnoj luci 120 minuta prije leta – ako želite možete prijavu napraviti samostalno OnLine (poslat ćemo vam kartu na upit: mate.puljak@explora.hr)

Po okupljanju i prebrojavanju prilazimo prijavi na let, obavljanju sigurnosne kontrole i pregledu putovnice.

Molimo putnike koji će samostalno doći do izlaza prema zrakoplovu da tekstualnom porukom obavijeste vodiča grupe na vrijeme (prije vremena okupljanja skupine) tekstualnom porukom, navodeći ime i prezime svih putnika na koje se obavijest odnosi. 

Prtljaga

Regulacije o prtljazi pregledajte na ovoj poveznici >

Predana prtljaga (hold luggage) je ona koju predajte prilikom prijave na let. Ručna prtljaga (Carry-on luggage) je ona koju nosite sa sobom u zrakoplov. U predanu prtljagu ide sve osim uređaja koji je spojen na baterije. U ručnu prtljagu NE IDU tekućine pakirane u spremnike veće od 100ML, oštri predmeti (turpijica za nokte, škarice i sl.), rezervne litij-ion baterije, replike oružja. 

Vize i granična ograničenja

Putovnica je obvezni putni dokument. Datum valjanosti putovnice mora biti 6 mjeseci nakon datuma povratka s putovanja ili kasniji. Putovnica mora imati 2 prazne stranice. Putnici čija putovnica ne ispunjava ove uvjete moraju žurno reagirati i pribaviti novu putovnicu. Podaci koje ste upisali u prijavu za putovanje (ime i prezime, datum rođenja, broj putnog dokumenta, datum izdavanja putovnice i datum do kojeg je putovnica valjana) šalju se u konačno odredište 30 dana prije polaska. U slučaju bilo kakvih promjena putnik je obvezan pismeno obavijestiti Agenciju do navedenog datuma. Točnost podataka vezanih za putni dokument (putovnicu) obveza je putnika. U slučaju bilo kakvih poteškoća na graničnim prijelazima uzrokovanih netočnim podacima Agencija ne snosi nikakvu legalnu i financijsku odgovornost.

Valuta i plaćanja

Egipatska funta, 1 funta / egyptian pound = 100 piastera ili piastra

100,00 USD je oko 1900,00 EGP / 100,00 EUR je do 1850,00 EGP

Razmjena novca u EGP može se napraviti u zračnoj luci, na recepciji hotela i u mjenjačnicama (na koje samo tu i tamo nailazimo). Podizanje novca s bankomata je moguće, uz priličnu proviziju. Preporučamo korištenje novčanica za plaćanja. Ako ste u mogućnosti pribavite u Hrvatskoj papirnate novčanice od 1 ili 5 ili 10 ili 20 USD koje su jako pogodne za „sitne“ troškove (npr. naplata wc-a), napojnice, pa čak i kupnju suvenira. Kako bi vam bilo lakše dogovoreno je da se izleti uplate egipatskom agentu u EUR. Za ostale troškove ponesite dolare (sva plaćanja po trgovinama moguće je vršiti u egipatskim funtama, dolarima ili eurima).

Plaćanje kreditnim karticama je moguće, ali preporučen je oprez. Zbog sigurnosti kartičnog poslovanja nikada ne dopuštajte korištenje „pegle“ za kartice izvan dosega vašeg pogleda, ne dopustite trećim osobama uvid u vaš PIN, prije polaska pribavite sve telefonske brojeve koji su vam potrebni za doznačiti banci krađu kreditne, debit ili electron kartice. Zaštitite sve dokumente koji sadrže detalje kreditne kartice ili bankovnog računa. Nemojte davati osobne podatke ili podatke o bankovnom računu nikome.

Cijene su nažalost u sklopu dvostrukog standarda: cijene koje lokalno stanovništvo plaća za kavu, čaj ili nešto treće puno su niže od onih koje plaćaju turisti. Ova je praksa uobičajena već desetljećima jer Egipat ima dugu tradiciju u turizmu koji je važan izvor prihoda.

Odjeća i obuća

Preporuka: lagana pamučna, široka i udobna odjeća, sportska ili casual odjeća / obuća. Preporučeno je nositi odjeću dugih nogavica i rukava, a ako nosite t-shirt kratkih rukava ponesite i pamučnu majicu ili trenerku dugih rukava za večer. Ponesite kupaće kostime. Zbog naglog pada temperature nakon zalaza sunca preporučeno je višeslojno odijevanje. Sportska i udobna, već korištena obuća je preporučena radi vaše udobnosti i smanjena rizika od ozljeda tijekom obilazaka – ovo se posebno odnosi na arheološke lokalitete. Japanke, natikače ili sandale korisne su za odlazak na brodski ili hotelski bazen, za korištenje u hotelskoj sobi ili brodskoj kabini. Za letove je preporučeno nositi sportsku obuću, duge hlače, višeslojnu odjeću (preporuka: topla, pamučna majica dugih rukava s kapuljačom). Ručnik nije potrebno nositi iz Hrvatske. Posjet sakralnim objektima (sinagoge, crkve, džamije) podrazumijevaju duge nogavice i rukave, a za žene i šal preko glave, u džamijama se izuvamo.

Hrana i rizici

Egipat ima zanimljivu gastronomiju. Način prehrane razlikuje se od Hrvatske. Doručak slijedi bliskoistočne i sjevernoafričke tradicije – mahunarke i masline, te juha dio su doručka. Sir i salame su ispod europskih standarda (osrednjeg okusa) jer inače nisu dio prehrane stanovnika. Hrana je prilično prilagođena turistima. Troškovi ručka su oko 15 USD. Za osobe osjetljivije probave preporučeno je konzumirati samo kuhanu ili pečenu hranu, te voće (poput banana) čija se kora baca. Jabuke je preporučeno oguliti od kore. Kao dio pripreme za putovanje preporučeno je 5 dana prije polaska uzimati probiotike, multivitamine i dodatno vitamin C. U prtljazi je dobro imati Seldiar (protiv proljeva) i aktivni ugljen u tabletama. Slučajevi probavnih tegoba na ovom putovanju događaju se prilikom konzumacije: (1) led; (2) voda sa slavine; (3) salate; (4) voće; (5) sirova hrana koja je oprana u vodi sa slavine; (6) topli napitci za koje nije prokuhana voda. Potrebna je mjera opreza i stalno promišljanje o odabiru hrane. Kuhana hrana je bez rizika. Egipćani često koriste sok od limuna umjesto octa i ovo se pokazalo učinkovitim kao prevencija protiv probavnih tegoba.

Piće

Preporučujemo isključivu konzumaciju pakirane vode (OBVEZNO ČUTI krckanje prilikom otvaranja ambalaže). Prodaja i konzumacija alkoholnih pića u Egiptu je ograničena na hotele za zapadnjake. U zemlju se može unijeti 1 boca žestokih pića ili 1 boca vina. Alkoholna pića dostupna su u većini hotela, u barovima i restoranima. Pijanstvo ili konzumacija alkohola na ulici je zabranjeno i kažnjivo. Cijene alkoholnih pića su prilično visoke. U hotelima i tijekom krstarenja piće nije uključeno u cijenu (osim sokova služe pivo i vino u večini restorana) i plaća se po odjavi iz smještajnog objekta. S obzirom na suhi zrak, zagađenje u Kairu, puno pješćane prašine – preporuka je uvjek kod sebe imati malo palinkovca, orhahovca ili viskija i nekoliko puta tijekom dana, u autobusu ili u hotelu popiti manju količinu. Ovo se pokazalo jako korisno za suhi kašalj i prevenciju eventualnih probavnih tegoba.

Napojnice

Uobičajena praksa je na cijene u restoranima ili kavanama dodati 10% napojnice ako napojnica već nije uključena u račun. Mala napojnica (1USD) daje se portirima i nosačima prtljage. Na kraju putovanja predajemo i napojnicu lokalnom vodiču i pratećem osoblju do 5 USD po danu putovanja i po putniku (praksa koja je odavno postavljena i stalna). Nemojte ništa davati prosjacima jer vrlo često se radi o triku, prosjak lako može biti nasilni lopov. Isto tako, kada drugi vide da ste udijelili nešto sitniša jednom prosjaku, neće prestati moliti dok i njima nešto ne date. Uobičajeno je na kraju putovanja prikupiti 5USD ili EUR po danu putovanja i po putniku za napojnicu našem lokalnom vodiču i vozačima.

Kupnja i cjenkanje

Nakon svakog lokaliteta (a obilazimo ih jako puno) nailazimo na dio s trgovinama suvenira. Prodavači suvenira u trgovinama i na ulici jako su dosadni, naprasni i ne odustaju lako. Nakon prvih nekoliko susreta s njima ovo postaje jako iritantno. Poseban oprez na Gizi: tu su ulični prodavači jako uporni i bezobrazni. Kada skupina prilazi autobusu prilaze nam ulični prodavači i pokušavaju jako uporno nešto prodati. Ako zastanete i pogledate ponuđene proizvode to im je poseban poticaj da uporno nude, dovikuju, idu za vama. Kvaliteta proizvoda je „china shop“ (jako niska). Najbolji način je ne obazirati se na prodavače i proizvode koje nudi, odgovarati Šukran (hvala) i nakon toga La, la šukran (ne, ne hvala). U pogledu kupnje mi ćemo organizirati posjet državnim institutima u kojima se nadzire proizvodnja i prodaja: papirus, parfemi, alabaster, možda zlato. Gotovo svugdje se morate cjenkati. Kada doznate cijenu odgovorite s trećinom tog iznosa, a onda igra započinje…

Sigurnost

Novac i putni dokumenti trebaju biti pažljivo pohranjeni tijekom cijelog putovanja. Ulične pljačke su rijetkost, ali ipak je potreban malo veći oprez ako se odvajate od skupine i samostalno krećete. Nakit i skupu odjeću NE NOSI SE na ovo putovanje jer izazivaju pažnju eventualnih lopova. PRESLIK osobne iskaznice i putovnice obvezno pohranite odvojeno od putnih dokumenata i novca.

Droga kod stranih državljana je veliki prekršaj koji se oštro sankcionira. Vodite računa da je vaša prtljaga stalno pod nadzorom kako vam netko ne bi u nju ubacio nedozvoljene tvari. Dovoljna mjera opreza je boravak u skupini i nadzor pića kojeg konzumirate (čašu ne ostavljamo bez nadzora, pogotovo u lokalima u kojima je gužva).

Mi putujemo organizirano i s nama je prateće osoblje koje će nam davati potrebne sigurnosne informacije – treba pažljivo saslušati savjete i pridržavati se danih uputa i vjerujemo kako nećete osjetiti nikakvu nelagodu. Veliki udio turističkih posjeta je bez ikakvih problema.

Elektična energija

U Egiptu je napon 220-230V – isti kao i u Hrvatskoj. Standard utičnica je sličan ili isti kao i u RH.

Pušenje

U Egiptu su je zakoni o zabrani pušenja prilično liberalan. Pušenje je dozvoljeno gotovo svugdje iako je jedan dio brodova na Nilu uveo zabranu pušenja u kabinama. Provjerite legalne propozicije o korištenju elektronskih cigareta, službeno su zabranjene ali se zabrana gotovo nikako ne primjenjuje.

Mobilna telefonija

Po ulasku u stranu mrežu dobit ćete tekstualnu poruku s cijenama mobilne telefonije. Cijene su prilično visoke, posebno mobilnog interneta. Postoje Wi-Fi mreže, ali ponekad zbog preopterećenja ne rade dovoljno brzo. Također, važno je znati da se priključivanjem na neku WiFi mrežu otvara put hakerima da Vam ugrade spyware programe na vaš mobilni uređaj. Svima onima koji koriste mobilno bankarstvo NE PREPORUČAMO spajanje na WiFi. Za ostala vrijedi isto zbog sigurnosti email adrese, osobnih podataka na društvenim mrežama i sl. Većina ljudi ili ne zna ili ignorira ove informacije, i u velikom broju slučajeva ništa se loše ne dogodi. Naša je obveza skrenuti vam pažnju na realnu opasnost, a vaše je procijeniti rizike (navedene činjenice o WiFi mrežama treće strane vrijede za cijeli svijet). Preporučamo unaprijed obavijestiti Agenciju ako želite zakup SIM kartice – 15 USD je do sada bilo dovoljno za pokriti potrebnu količinu internetskog prometa. Ovu uslugu odradit će naš lokalni vodič prije samog putovanja.

Popis lijekova

Ponesite uobičajene (1) tablete protiv bolova, (2) sredstva protiv probavnih tegoba poput seldiara ili imodiuma (uz aktivni ugljen i probiotike), (3) sredstva protiv uboda insekata (tablete koje ublažavaju reakciju tijela na ubode). Iako nije neophodno, maska za lice možda bi bila zgodna za ulazak u piramide.

Što napraviti ako osjetite mučninu i kruljenje u stomaku? Najprije krenite s aktivnim ugljenom (prvih 8 sati). Uzimajte velike količine. Ako se problemi nastave onda krenite s egipatskim lijekom (mi ćemo ga imati kod sebe), pije se 1 tableta svakih 6 sati. Aktivni ugljen možete konzumirati 3 sata nakon konzumacije lijeka. Kada se simptomi povuku nastavite s lijekom sljedećih 24 sata.

Krenite u preventivno uzimanje probiotika 10 dana prije polaska.

UKRATKO: 

 1. Popijte dozu probiotika 1-2 tjedna prije polaska
 2. Redovito pijte vitamin C, magnezij (uvjerljivo je najbolji Mg Glicinat, Malat ili Taurat) i slične suplemente
 3. Ponesite novčanice od 1, 2, 5, 10 dolara! 
 4. Konzumirajte vodu u propisnom pakiranju (otvaranje pakiranja – čuje se krckanje)
 5. Nemojte piti čaj ili kavu ako niste sigurni da je voda proključala
 6. Nikako nemojte konzumirati led
 7. Nemojte konzumirati svježe voće i povrće osim onog koje možete oguliti (zelena salata NE, banane DA)
 8. Nemojte koristiti kreditne kartice kao sredstvo plaćanja izvan instituta, brodova i hotela
 9. Izbjegavajte pogled u oči prodavača na ulici (to je u Egiptu poziv na komunikaciju koja završava time da vam dosađuju)
 10. Ne primajte “sitne poklone” od uličnih trgovaca i prodavača suvenira, radi se o triku da vam nešto prodaju

VAŽNE NAPOMENE ZA PUTOVANJE U EGIPAT

(1) Agencija nije odgovorna za kašnjenje zrakoplova

(2) putovanje se realizira za najmanje 16 prijavljenih putnika, a za najviše 35 prijavljenih putnika. U slučaju 10-15 prijavljenih putovanje se realizira uz obveznu doplatu od 675 kn.

(3) putovanje se organizira pod uvjetima koji su definirani Općim uvjetima organizacije turističkih paket aranžmana turističke agencije Okapi d.o.o.

(4) agencija obavještava prijavljene putnike o statusu putovanja (otkazano ili garantirano) najkasnije 21 dan prije polaska

(5) u slučaju značajnog porasta cijena na svjetskom tržištu ili promjene tečaja HRK prema USD ili EUR većem od 2,5% u odnosu na tečaj na dan objave paket aranžmana Agencija zadržava pravo korekcije cijene

(6) cijena pristojbi zračnih luka definira se na dan izdavanja zrakoplovnih karata, a u slučaju više cijene od one koja je navedena na programu puta putnik plaća razliku

(7) putnici su obvezni imati putovnicu koja vrijedi najmanje 6 mjeseci od datuma povratka s putovanja

(8) datum objave paket aranžmana 27.09.2021.

Cijene i uvjeti:

Cijena putovanja u Egipat:

 • 8.990,00 kn (1.193,18 eura, cijena s popustom) koja vrijedi za one koji uplatu vrše u cijelosti na žiro-račun agencije najkasnije 30 dana prije polaska
 • 9.620,00 kn (1.276,79 eura, redovna cijena) za one koji najmanje 60% cijene uplaćuju prije polaska, a maksimalno 40% plaćaju s odgodom koristeći CC

Načini plaćanja putovanja Egipat:

Prilikom prijave za putovanje u Egipat vrši se kupnja međunarodne zrakoplovne karte. Preostali dio plaća se obročno ili jednokratno, a najkasnije do 30 dan prije polaska. U slučaju uplate paket aranžmana bez popusta korisnik može dio uplate izvršiti s odgodom plaćanja: terećenjem kreditne kartice najkasnije 21 dan prije polaska na 1-6 dodatnih mjesečnih obroka, a za maksimalno 50% cijene aranžmana.

 • Let zrakoplovom na relaciji Kairo-Asuan i Luksor-Kairo
 • Smještaj u hotelima 5* i brodovima 5* u dvokrevetnim sobama / kabinama na bazi 4 polupansiona u Kairu i 3 puna pansiona tijekom krastarenja Nilom (za termin 7/12/2022 1BB + 4HB u Kairu)
 • Licenciranog lokalnog vodiča u Egiptu
 • Prateće osoblje (predstavnike lokalne agencije)
 • Pratitelja iz Hrvatske (Siniša Viđak) tijekom putovanja sa svim pripadajućim troškovima
 • Uključujući zrakoplovne karte i dozvolom za prevođenje u Egiptu
 • Prijevoz udobnim turističkim autobusom na relacijama prema programu putovanja
 • Osiguranje od profesionalne odgovornosti, te polica jamčevine za turističke paket aranžmane
 • (BB = noćenje s doručkom, HB = poluipansion, FB = puni pansion).

 

 • Povratni let iz Zagreb-Kairo-Zagreb (trenutno dostupna cijena je oko 3.670,00 kn / 487,09 EUR; cijena ovisi o dostupnosti na dan kupnje / uz mogućnost nadopune letovima Split-Zagreb-Split u istoj karti – OBVEZNA je pravodobna najava)
 • Smještaj u jednokrevetnoj sobi (doplata iznosi 1.690,00 kn / 224,30 EUR)
 • Obvezni paket ulaznica za znamenitosti  i napojnice (1.250,00 kn / 165,90 EUR)
 • Obveznu vizu za ulazak u Arapsku republiku Egipat (doplata 250,00 kn / 33,18 EUR)
 • Osobne troškove, fakultativne izlete, izlet u Abu Simbel (autobusom 130e), izlet u Nubijska selo (brodom i devama 35e), izlet Philae (autobusom i brodom 35e)
 • Usluge koje nisu navedene u rubrici ‘cijena uključuje’,
 • OBVEZNU policu putnog osiguranja koja se odnosi na teže zdravstvene posljedice udesa, troškove zbog bolesti tijekom putovanja i boravka u inozemstvu (do 20.000,00 EUR), te gubitak ili oštećenje prtljage košta cca 170,00 HRK / 22,56 EUR. Policu osiguranja otkaza putovanja i repatrijacije tijekom putovanja putnik može ugovoriti i uplatiti isključivo na dan uplate aranžmana (za više informacija obratite se na milan.stanisic@grawe.hr).
Stay Safe Croatia

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite direktno obavješteni o svim ponudama, pogodnostima i popustima.