Putovati Alpama

Putovati Alpama

ALPE su najviši i najveći planinski sustav u Europi!

Pružaju se od Ligurskog mora na jugozapadu do Bečke kotline na sjeveroistoku.

Taj dio obuhvaća teritorij čak 8 država: Italiju, Monaco, Francusku, Švicarsku, Lihtenštajn, Njemačku, Austriju i Sloveniju.

Najviši vrh Alpi je Mt. Blanc (4.807 m) koji se nalazi na granici Italije i Francuske. Također je najviši vrh u Francuskoj i drugi po veličini u Europi.

Prvi muškarci koji su zabilježili svoj uspon na ovaj vrh su Jacques Balmat i Michel Paccard 1786. godine koja je označila početak modernog planinarenja, a prva žena koja je osvojila Mon Blan je Marie Paradis 1808. godine.

Najveće privredno značenje imaju šume, stočarstvo i turizam. S više cestovnih i željezničkih veza preko Alpa povezane su Srednja i Južna Europa.

Najduži tuneli su Simplon (20 km) i St. Gotthard (15 km). Na alpskom području živi otprilike 13 milijuna ljudi iz osam alpskih država. Željeznička pruga preko Semmeringa povezuje Beč s Jadranom, a preko Brennera Austriju s Italijom. Preko Mont Cenisa povezana je Francuska s Italijom, a preko Simplona Švicarska s Italijom.

Iako možda najljepši doživljaj Alpe pružaju zimi, u proljeće pejzaži Alpa otkrivaju najraznovrsniju paletu boja karakterističnu samo za ovaj dio Europe.

Želite na putovanje Alpama? Nemojte čekati, pošaljite nam upit, rezervirajte svoje mjesto i zavirite u čaroliju Alpi!


Više članaka

Stay Safe Croatia

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i budite direktno obavješteni o svim ponudama, pogodnostima i popustima.